xcounter
#

Сербія хоче купити турецькі безпілотники Bayraktar TB2: вони того варті

Про це оголосив сербський президент Олександр Вучич
Безпілотний комплекс Bayraktar TB2 виробництва компанії Baykar Makina
Безпілотний комплекс Bayraktar TB2 виробництва компанії Baykar Makina
1491

​Про це увечері 5 жовтня повідомила низка сербських видань за підсумками прес-конференції президента Сербії Олександра Вучича​ напередодні військових навчань у цій країні.

Зокрема, популярне сербське видання BLIC написало, що, відповідаючи на запитання про закупівлю нових дронів "Барьяктар", Олександр Вучич наголосив, що Сербія завжди зацікавлена у посилені бойової готовності власної армії.

"Ми маємо бути готові до будь-яких несподіванок. Сербія дійсно нейтральна країна і ми хочемо бути здатними захищати наше небо власними силами. Для нас це нелегко, оскільки вимагає виділення значних коштів", - наголосив він.

Читайте також: Аналіз дій Bayraktar TB2 в небі Карабаху: полювання за танками, знищення ППО та удар у тилу (відео)

У контексті закупівлі нових безпілотників Олександр Вучич наголосив: "Ми однозначно у майбутньому купуватимемо більше дронів, все буде залежати від наших домовленостей з Туреччиною. Я ветеран у політиці, і буде добре, якщо ви дослухаєтесь до цих порад".

Він зазначив, що у суботу у Сербії відбудуться найбільші в історії цієї країни військові навчання: "Ми продемонструємо все, що може знищувати цілі у небі і на землі. Це буде щось небачене раніше, ви побачите наші гелікоптери, винищувачі, бомбардувальники, а також наші дрони, які піднімуться у небо вперше".

Сербія після Катару, Азербайджану та України може стати четвертою країною, яка буде використовувати турецькі ударні дрони Bayraktar TB2

Раніше цього року Сербія закупила партію китайських ударних БпЛА. У липні Олександр Вучич провів офіційну демонстрацію шести закуплених безпілотників Rainbow CH-92A.

Rainbow CH-92A: розмах крила CH-92A - близько 10 м. Радіус польоту - 150 км, час у повітрі - до 10 годин. Дрон може літати на висоті 5 км зі швидкістю до 200 км/ год і нести ракети.

Разом з китайськими БпЛА Сербія придбала і 18 керованих ракет з лазерним напівактивним наведенням FT-8C, призначених для використання з цих апаратів. FT-8C має масу 18 кг і дальність при пуску з різних висот від 6 до 9 км.

FT-8C
Китайська керована ракета з лазерним напівактивним наведенням FT-8C

"Безпілотники стають сучасним способом ведення війни. Ми не могли конкурувати з більш серйозними країнами. Ми починаємо зараз, і важливо, щоб ми домовилися про передачу технології з китайською стороною. Ми вивчаємо і застосовуємо нові технології. У нас поки є 18 ракет, але ми будемо купувати більше, вони недорогі і є ідеальною зброєю", - заявив тоді Вучич.

Bayraktar TB2
Bayraktar TB2: ефективна зброя для сучасної війни

У разі вдалого завершення переговорів з Туреччиною щодо закупівлі турецьких безпілотників Bayraktar TB2 Сербія стане четвертою країною, яка буде використовувати ці ударні дрони. Після Катару, Азербайджану та України.

Основне озброєння БАК Bayraktar-TB2 - керовані авіабомби MAM-C та MAM-L

Азербайджан нині активно і єфективно використовує турецькі БпЛА для знищення військових цілей на території Нагірного Карабаху, де поновилися бойові дії. На цю тему наш матеріал: Нагірний Карабах: підтверджено ураження 10 ЗРК "Оса" за допомогою Bayraktar TB2 (фото)

Україна уклала домовленість з Туреччиною про закупівлю турецьких оперативно-тактичних безпілотних комплексів Bayraktar TB2 виробництва компанії Baykar Makina у листопаді 2018 року. Сам контракт на придбання шести БпЛА та трьох станцій управління на суму $70 млн було укладено у січні 2019 року.

Bayraktar TB2
Bayraktar TB2 вже у складі ПС ЗСУ

Bayraktar TB2, який виготовляється турецькою компанією Baykar Makina, може перебувати повітрі протягом 24 годин, максимальна швидкість - 110 км/год. Він оснащений системою автоматичного зльоту та посадки, що значно спрощує його експлуатацію. Управління безпілотником здійснюється через закриті канали зв‘язку, які надійно захищені від зовнішнього втручання та мають ефективний захист від засобів радіоелектронної боротьби.

Беспілотник озброєний високоточними авіабомбами MAM-L та MAM-C від турецької компанії Roketsan. Система наведення за лазерним променем гарантує влучання у ціль з похибкою не більше одного метра.

У березні 2019 року перші комплекси прибули до України та були вперше випробувані.

Загалом Україна планує отримати 48 безпілотників. Такі заяви лунали з боку окремих посадових осіб України. Це досить велика партія (наприклад, силовим структурам Туреччини, станом на червень ц.р. за весь час було поставлено 107 таких безпілотних апаратів), й передбачається, що їх виробництво буде локалізовано на території України.

Читайте також: Дрони-камікадзе та Bayraktar TB2 Азербайджану домінують на полі бою: за добу було знищено кілька батарей "Градів" та Д-30 (відео)