xcounter
#

У Пентагоні відповіли чи передають дані ЗСУ для наведення HIMARS

29817
ЗСУ на постійній основі завдають високоточні удари по рашистах (ілюстративне фото)
ЗСУ на постійній основі завдають високоточні удари по рашистах (ілюстративне фото)

Створення так званого "банку цілей", списку об'єктів армії РФ з координатами, є важливою складовою ефективної роботи HIMARS

Під час регулярного брифінгу у Пентагоні для ЗМІ представник американського оборонного відомства надав відповідь на вкрай важливе запитання - чи допомагає розвідка США із передачею даних для високоточних ударів Збройних Сил України з ракетних систем HIMARS по об'єктах армії РФ.

"Так, ми допомагаємо українцям. Я не буду вдаватися до деталей, як це працює, але ми змогли надати їм інформацію, і вони змогли її використати на свій розсуд... Ми надаємо інформацію, яку вони використовують на полі бою", - заявили у Пентагоні.

Читайте також: Шойгу наказав армії РФ "наростити" бойові дії через високоточні удари HIMARS

Більше деталей яку саме розвідувальну інформацію передає США України, звісно, озвучено не було. Але для розвідки цілей та відстежування армії РФ у Пентагону є цілий арсенал засобів. Починаючи від літаків AWACS E-3 Sentry та стратегічних БПЛА RQ-4 Global Hawk, які доволі часто можливо побачити навіть на сервісі Flightradar24 поблизу з Україною, до супутникової розвідки.

AWACS E-3 Sentry
AWACS E-3 Sentry

Справа в тому, що AWACS може не тільки бачити повітряні цілі, а й наземні об'єкти. Аналогічна можливість є й у Global Hawk, який також веде активну радіотехнічну розвідку. Її ж здійснюють і, зокрема, літаки RC-135 Rivet Joint, які використовуються не тільки США, але й Великобританією.

Водночас коли мова йде про супутники, то це не тільки оптична розвідка, а також і радіотехнічна, коли супутник фіксує випромінення засобів зв'язку, радарів, станцій РЕБ і їх інтенсивність.

Весь цей масив даних, помножений на власні розвідувальну інформацію Збройних Сил України, дозволяє створити повноцінний "банк цілей" - перелік об'єктів з точною прив'язкою по координатах та ступеню важливості. І саме створення такого переліку, рядки з якого випалюються у режимі 24/7, є однією з найголовніших умов ефективного використання HIMARS.

HIMARS
Високоточна зброя, в першу чергу, вимагає точних даних про ціль

Також це й означає ще один аспект, Генштаб ЗСУ володіє, скоріш за все, максимально можливою інформацією для оцінки реальних можливостей армії РФ, переміщення сил та засобів рашистів, а також іншої активності ворога.

Читайте також: Корея мріє про власний футуристичний танк, серед зброї – лазерна "гармата"