xcounter
#

США дозволили країнам Балтії передати Україні Javelin та Stinger

4056
Українські військові незабаром можуть отримати ПЗРК Stinger та ПТРК Javelin, як військову допомогу від країн Прибалтики
Українські військові незабаром можуть отримати ПЗРК Stinger та ПТРК Javelin, як військову допомогу від країн Прибалтики

Україна може отримати не "звичайну" версію ПЗРК Stinger, а його модифікацію FIM-92 Stinger DMS. Вона менш мобільна, але має дві пускові та надає можливість оператору отримувати данні про цілі через систему обміну інформацією, наприклад, від РЛС

Держдепартамент США дозволив Литві, Латвії та Естонії передати Україні наявні протитанкові комплекси, ПЗРК й іншу зброю американського виробництва.

Таку інформацію виданню Reuters повідомили три джерела, знайомі з рішенням, прийнятим в рамках дій Уряду Сполучених Штатів Америки з термінового підсилення обороноздатності України на фоні загрози нападу армії РФ.

Читайте також: Плюси, особливості та недоліки ПТРК NLAW: знайомимось ближче з новою зброєю
ПТРК Javelin
Розрахунки ПТРК Javelin армії Естонії

Відзначається, що відповідно до правил експортного контролю США, країни-експлуатанти повинні отримати дозвіл від Державного департаменту, перш ніж передавати третім країнам озброєння американського виробництва.

Військовослужбовці сил ППО Литви під час тренувань з ПЗРК Stinger
Військовослужбовці сил ППО Литви під час тренувань з ПЗРК Stinger у версії DMS

Угоди про передачу третій стороні дозволять Естонії передати Україні ПТРК FGM-148 Javelin, а Литві буде дозволено надсилати переносні зенітно-ракетні комплекси FIM-92 Stinger, зазначило одне з джерел.За деякими даними, Литва має у своєму розпорядженні не не "звичайну" версію ПЗРК Stinger, а його модифікацію FIM-92 Stinger DMS. Вона меньше мобільна, але має дві пускові та надає можливість оператору отримувати данні про цілі через систему обміну інформацією, наприклад, від РЛС.Відповідно, можемо побудувати припущення, що Україна може отримати від Литви саме FIM-92 Stinger DMS

Своєю чергою, речник Держдепартаменту підтвердив, що Уряд США схвалив передачу озброєння, що дозволяє Естонії, Латвії, Литві та Великобританії надавати Україні військову техніку американського виробництва зі своїх запасів. Але - не повідомив подробиць, про те, яку саме зброю буде надіслано.

Нагадаємо, в останні кілька днів, на тлі накопичення російських військ на кордонах з Україною та загрози повномасштабного вторгнення в країну армії з боку РФ, Велика Британія терміново передала Україні щонайменше кілька тисяч сучасних легких ПТРК NLAW.

Читайте також: США готують нову партію військової допомоги Україні, обіцяють не обмежитись "Джевелінами"