xcounter
#

Болгарія терміново шукає винищувачі у тимчасову оренду на декілька років, бо ризикує залишитись без літаків взагалі

22145
Болгарський МиГ-29УБ (фото: Brooke Moeder)
Болгарський МиГ-29УБ (фото: Brooke Moeder)

Поки на прохання відповіли лише Франція та Швеція, тобто мова йде про літаки Rafale та Gripen

Болгарія зіткнулась зі значною проблемою для власної обороноздатності - термін експлуатації винищувачів МиГ-29, які є основою повітряних сил країни, спливає у 2023 році, а час отримання першої партії з восьми F-16, які були замовлені ще у 2019 році пересунувся на 2025 рік.

В цій ситуації країна ризикує взагалі залишитись без винищувачів, а з бойових машин взагалі залишиться декілька штурмовиків Су-25. Тому, як передає Defense News, Софія направила запит до США, Франції, Швеції та Ізраїлю щодо можливості оренди літаків для перекриття пробілу між виведенням з експлуатації МіГ-29 та отриманням замовлених F-16. Тобто мінімум на два роки, а враховуючи набуття операційної готовності нових машин на рівні 2027 року, то на чотири роки.

Читайте також: Довготривала ракетна атака від РФ: нова дивна тактика від рашистів та ефективна відповідь ЗСУ

Зазначається, що поки відповідь надали лише Франція та Швеція, тобто мова йде про літаки Rafale та Gripen.

Rafale
Rafale

Зазначимо, що Париж якраз проводить доволі успішний продаж свої винищувачів в умовах, коли країні необхідні машини "на вчора", наприклад, як це відбулось із Хорватією та Грецією, яка отримала перші машини всього через рік після підписання контракту.

Gripen
Gripen

Але конкурентом є Saab з Gripen, який активно практикує саме передачу машин у лізинг. І цей варіант для шведської компанії, яка скажется на те що вже останні 8 років не має клієнтів - може бути вкрай цікавим.

Читайте також: Дефіцит озброєння: загроза та тенденція в "оборонці" на десятиріччя, яка стає реальністю