xcounter
#

У Saab розписались, що Gripen не має клієнтів вже останні 8 років: чи є майбутнє у літака

Gripen
Gripen
26488

JAS 39 Gripen попри все залишається без контрактів та без перспектив

У шведському Saab визнали, що їх літак 4+ покоління JAS 39 Gripen страждає від відсутності замовлень і не має замовлень вже як останні 8 років з моменту підписання угоди із Бразилією. Про своє "крайнє розчарування" експортом літака журналістам повідомив очільник компанії Міхаель Йоханссон (Micael Johansson), передає Military Watch Magazine.

За його словами причиною цього є не погані можливості Gripen, а політичні фактори, через які, на його думку, літак не зміг реалізувати свій експортний потенціал.

Читайте також: РФ потрібні ракети "Оникс" для нових обстрілів України, випрошує в Індії
Gripen
Gripen

Справа в тому, що необхідно відокремлювати Gripen у версіях A/B та C/D від новішого E/F, який є третьою генерацією літака. Якщо старіші машини експортувались до Чехії та Угорщини, Південної Африканської Республіки та Таїланд, то Gripen E/F програв всі міжнародні тендери окрім постачання до Бразилії за 5,4 мільярда доларів 36 Gripen E/F у 2014 році.

В жовтні 2014 року Швеція та Бразилія уклали контракт вартістю 5,4 мільярда доларів на постачання 36 літаків Gripen - 28 винищувачів JAS 39E Gripen та восьми двомісних літаків JAS 39F Gripen. Щодо власного "базового замовлення", то повітряні сили Швеції у 2013 році законтрактували 60 Gripen E/F. Контракти мають бути завершені у 2024 та 2027 року відповідно.

Водночас видання нагадує, що Gripen вкрай довго йшов до версії E/F, головна відмінність якої в оновленні двигуна F414 та нового бортового радіолокаційного комплексу зі встановленням радара з фазованою антенною решіткою. Він з'явився на борту Gripen, як пише видання, лише у 2019 році, в той час, коли на інших західних літаках це стало звичним явищем вже у 2000-х роках.

Також "підкосив" Gripen і F-35, якому надали перевагу у Данії, Канаді, Фінляндії, Польщі, Норвегії та Нідерландах. Вибір винищувача п'ятого покоління цими країнами цілком зрозумілий. Але це одночасно вбило ідею "панскандинавського літака", яку просував Saab і вибір Фінляндії та Норвегії був доволі потужним ударом для Швеції.

Але і у царині найдешевших літаків Gripen програв корейському KAI FA-50, який замовила Польща на додачу до F-35 та F-16. І причини шведського шведского літака його головний козир - дешевизна експлуатації. Бо корейський FA-50 ще дешевший, як в експлуатації, так і за одиницю, а темпи його постачання швидші.

Тобто Gripen не тільки логічно програє дорожчому F-35, але й на терені "бюджетних рішень". І літак від Saab не має не лише контрактів, але, з огляду на все, й осяжних перспектив змінити цю ситуацію, як мінімум при збереженні поточних підходів.

Читайте також: Міфічний десант та реальні обстріли рашистів: як Кремль намагається зірвати візит МАГАТЕ на ЗАЕС