xcounter
#

РФ потрібні ракети "Оникс" для нових обстрілів України, випрошує в Індії

10686
Наземна пускова установка індійської ПКР BrahMos, копії російської П-800, фото з відкритих джерел
Наземна пускова установка індійської ПКР BrahMos, копії російської П-800, фото з відкритих джерел

Але навряд чи Індія продасть, бо Делі сам хоче заробляти на експорті зброї та не хоче нових санкцій від США

Російська Федерація хоче домовитись із Індією про закупівлю крилатих протикорабельних надзвукових крилатих ракет типу PJ-10 BrahMos, індійської модифікації ракети "Яхонт", що також відома під своїм основним позначенням П-800 "Оникс".

Про це заявив Алєксандр Максічов, співдиректор від Росії спільного підприємства СО BrahMos Aerospace по виробництву ракет BrahMos, пише АрміяInform з посиланням на кремлівських пропагандонів.

Читайте також: РФ намагається зберегти експорт озброєння завдяки спільним проектам з Індією
Крилата протикорабельна ракета BrahMos російсько-індійського виробництва, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Для початку окреслимо характеристики індійської ракети PJ-10 BrahMos, щоб зрозуміти, який саме виріб Росія хоче купити для нових обстрілів України. Відомо, що залежно від модифікації, дальність стрільби може коливатись від 300 до 450 км, маса бойової частини – від 200 до 450 кг, стартова маса – до 3 тонн.

Передбачається, що PJ-10 BrahMos можна застосовувати або із наземної пускової установки, або із вертикальної корабельної ПУ, або з літаків Су-30МКИ. Кількість вироблених ракет PJ-10 BrahMos у відкритих джерелах не розкривається.

Індійський винищувач Су-30МКИ з крилатою ракетою BrahMos, зображення з відкритих джерел

Тепер варто окреслити умови, за яких в РФ виник дефіцит саме ракет типу П-800. З відкритих джерел можемо підрахувати, що за весь час війни рашисти відстріляли близько 40 таких КР по об’єктам на Півдні України. Це лише 10% від довоєнного запасу ракет "Оникс", який налічував до 400 одиниць, за даними військово-політичного оглядача групи "Інформаційний спротив" Олександра Коваленка.

Але Росія на піку своїх можливостей була здатна виробляти максимум до 55 ракет П-800 на рік. Ракети "Оникс" в Чорноморському флоті РФ використовують не лише підрозділи берегової оборони – 11-та та 15-та бригада військ берегової оборони, та "Об’єкт 100" - загалом порядка 20 мобільних та станціонарних пускових установок. Але й також – чотири ракетні корвети проекту 21631 "Буян-М", кожен з яких має по 8 універсальних пускових установок. Окрім того, почали "вилазити" свідчення того, що рашистські П-800 мають проблеми з технічним станом, які прямо обмежують застосування таких ракет.

Пуск протикорабельної ракети П-800 комплексу "Бастион", ілюстративне фото довоєнних часів

Очевидно, на такому тлі Кремль і вирішив купити в Індії крилаті ракети PJ-10 BrahMos. Але Індія навряд чи погодиться продати такі ракети Москві. І тут справа навіть не у бажанні Делі "влетіти" під санкції США.

Справа в тому, що Індії самій потрібні свої ракети PJ-10 BrahMos. Щоб забезпечувати свої потреби оборони у протистоянні з Китаєм. Ну і також – щоб виконати експортні замовлення на BrahMos, які уже отримав індійські ОПК.

Читайте також: РФ готує маневри, де буде 140 літаків та 50 тисяч військових: як це "допоможе" Кремлю у війні проти України