xcounter
#

РФ намагається зберегти експорт озброєння завдяки спільним проектам з Індією

ПКР BrahMos - це "Оникс"
ПКР BrahMos - це "Оникс"
5215

BrahMos та інші спільні підприємства можуть стати для РФ обхідним шляхом для експорту озброєння

Російський військово-оборонний комплекс звісно не сидіть в очікуванні того, коли західне ембарго та санкції його остаточно знищать, а всі контракти будуть розірвані і намагається знайти обхідні шляхи для збуту своєї зброї.

Про це говорить публікація у рашиському ТАСС інтерв'ю з Атулом Ране (Atul Rane ), генеральним директором спільного російсько-індійського підприємства BrahMos, яке виробляє протикорабельні ракети, які більш відомі під російською назвою "Оникс". І одразу необхідно зазначити, що подібні інтерв'ю, тим паче у РФ, точно не даються, коли все добре.

Читайте також: Іспанії знадобилось 2 місяці, щоб визначитись – Leopard 2 вона Україні таки не дасть

Зокрема очільник BrahMos повідомив, що у січні 2022 року з Філіппінами був підписаний контракт на 375 млн доларів, за яким мають бути поставлені шість пускових установок берегового ракетного комплексу з необхідним запасом ракет. А тепер компанія буде намагатися вийти на нові ринки і нібито навіть веде активні перемовини.

ПКР BrahMos
ПКР BrahMos може базуватися на кораблях, наземних пускових та літаках

Серед потенційних покупців ракет BrahMos були озвучені: В'єтнам, Індонезія, Малайзія, М'янма, ОАЕ, Саудівська Аравія, Оман, Бразилія, а також Чилі. Вкрай демонстративне було й уточнено, що покупцями ракет можуть стати виключно країни, які "підтримують дружні відносини з РФ".

Також доволі цікаво й те, що компанія готова постачати ракети навіть у кредит, який може бути наданий, зокрема, Індією. Такий сценарій обробляється відносно М'янми та "багатьох інших країн".

Слід зазначити, що поки BrahMos продавав ракети лише збройним силам Індії, яка саме для цього і створила спільне підприємство з РФ у 1998 році і фактично за індійські гроші і була створена ракета "Оникс". За словами очільника компанії зараз портфель замовлень від Індії складає 6 млрд доларів. Але у планах отримати інозамовлення ще на 2,5-3 млрд доларів на ракету BrahMos.

BrahMos
Пуск BrahMos з берегового наземного комплексу

Також серед озвучених планів завершити ескізний проект BrahMos-NG, яка має бути вдвічі легшою за звичайну, її вага має становити 1300 кг, що дозволить Су-30 нести одразу п'ять таких ракет.

За планом до її льотних випробувань 2,5-3 роки, а виробництво через п'ять років. Проблема в тому, що гроші на її розробку ще необхідно отримати, а мова йде про 250-300 млн доларів. Але якщо гроші будуть знайдені, то вже після її виробництва портфель замовлень на неї складе, за словами очільника BrahMos, до фантастичних 50 млрд доларів.

BrahMos
Пуск BrahMos з Су-30 під час випробувань

Також компанія веде розробку вже гіперзвукової версії ракети BrahMos-ІІ, але навіть у компанії не вірять у її значний експортний потенціал.

BrahMos-ІІ
BrahMos-ІІ: пошук відмінностей з "Цирконом" потребує великої напруги

Але за цими розмовами про "райдужне майбутнє" криється один вкрай важливий аспект. Спільна російсько-індійська компанія BrahMos може цілком стати для РФ обхідним шляхом продажу ракет "Оникс".

Якщо Філіппіни, які вже розірвали контракт з РФ на вертольоти Ми-17, приймуть аналогічне рішення щодо російсько-індійських ракет, це буде головним показником того, що цей шлях обходу санкцій заблокований. У випадку, якщо контракт буде виконаний, то можливо очікувати появу значної кількості аналогічних спільних підприємств, які будуть продавати нібито спільні розробки.

Водночас очікувати того, що Індія вийде з проекту BrahMos вкрай оптимістично, від цієї ракети залежить обороноздатність країни, а по друге, такі спільні компанії дозволяють вкрай ефективно обходити заборони щодо нерозповсюдження ракетних технологій.

Читайте також: У США зробили основні висновки щодо реальної боєздатності армії РФ на суші, на морі та у повітрі