xcounter
#

РФ втратила ще одного покупця зброї: Філіппіни припинили контракт на вертольоти Ми-17

Ми-17 - один з "флагманів" експорту РФ
Ми-17 - один з "флагманів" експорту РФ
5037

Російський експорт озброєння та й взагалі весь військово-промисловий комплекс РФ з кожним втраченим клієнтом ближче до колапсу

Військово-промисловий комплекс РФ втратив ще одного базового замовника російської зброї. Філіппіни, які у листопаді 2021 року замовили 16 військово-транспортних вертольотів за 228 млн доларів та навіть здійснили передоплату, припинили угоду.

Про це повідомив вже колишній міністр оборони країни Дельфін Лоренсан (Delfin Lorenzana) у інтерв'ю Associated Press. Це рішення було прийнято в червні наприкінці його каденції на посаді. Причиною цього рішення стало те, що тепер із замовленням чи отриманням російської зброї країна-покупець наражається на санкції з боку США.

Читайте також: У Конгресі США заявили про необхідність передачі Україні ATACMS: рішення підтримують обидві партії

Ми-17
У світі близько 70 країн-експлуатантів платформи Ми-8 та її експортної версії Ми-17

Водночас контракт між Філіппінами та РФ ще не розірваний, вирішується питання відносно повернення авансу, також існує ризик, що Кремль буде намагатися зберегти угоду через суди.

В цій ситуації важливий і той факт, що колишній президент Філіппін Родріго Дутерте (Rodrigo Duterte), під час правління якого була укладена угода, відкрито називав себе фанатом Путіна. Також, попри те, що в ООН ця країна засудила агресію РФ, сам екс-президент не поспішав публічно засуджувати Кремль.

У будь-якому випадку вже можливо впевнено говорити про те, що РФ остаточно втратила ще один ринок продажу озброєння. Зокрема, якщо говорити лише про вертольоти Ми-17, то раніше контракт на них достроково розірвала Індія. І, в цілому, аналогічні ситуації цілком будуть ширитись відносно всіх інших міжнародних контрактів.

ми-17
Виробництво, а головне обслуговування Ми-8/17 для РФ було "золотою жилою"

Бо тепер покупців рашиського озброєння чекає "бонус" від США у вигляді санкцій. Більше того, може бути і зворотна ситуація, коли військово-оборонний комплекс РФ фізично не зможе виготовити замовлене озброєння через технологічне ембарго. В цій ситуації платити штрафні санкції вже має безпосередньо РФ.

А враховуючи те що вже на рівні 2019 року загальний борг всього російського ВПК складав 31 млрд доларів, втрата ринків збуту озброєння, штрафи та санкції взагалі ставлять його на межу колапсу.

ми-17 производство
Менша кількість замовлень = звільнення та скорочення

Нагадаємо, що реальному стану та найближчих перспектив військово-оборонного комплексу РФ та експорту російської зброї Defense Express цикл матеріалів: "Кінець ери радянської зброї".

Читайте також: ЗРК IRIS-T від Німеччини: передача Україні до кінця літа чи до кінця року - офіційні заяви розійшлись