xcounter
#

Кінець ери радянської зброї: імена та "подвиги" "героїв" російської корупції

Кінець ери радянської зброї: імена та "подвиги" "героїв" російської корупції
5522

Військові експерти та спостерігачі пов’язують поразки російських окупантів в Україні не в останню чергу з наслідками розкрадань та шахрайства з виділеними на обороні програми бюджетними коштами. Ці явища в останні роки носили масовий характер, як на підприємствах росВПК, оборонних НДІ, так і у армії країни-агресора, що привертало увагу не лише правоохоронних органів в самій РФ, але і численних ЗМІ з усього світу, у тому числі міжнародних спостерігачів та розслідувачів

"Корупція — наше всьо!"

Як заявив нещодавно фінансист, інвестор і засновник відомого інвестфонду Hermitage Capital Management Білл Браудер: "Корупція – одна з речей, яка вирівняла умови гри в Україні". Браудер є одним з тих, хто добре розуміє всі перипетії російського казнокрадства і кому було заборонено в’їзд в Росію в 2005 році після того, як він викликав гнів Путіна своїми розслідуваннями щодо корупції в російському уряді. На думку Браудера, який є автором книги «Заморожування: правдива історія про відмивання грошей, вбивства та виживання гніву Володимира Путіна», нищівні розгроми російських військ вже на початку агресії вказують на широко розповсюджену військову корупцію на різних, але, здебільшого, високих рівнях, яка неправильно спрямовувала кошти на модернізацію армії та залишала війська погано оснащеними та навченими.

Ту-22М3 з Х-22 на центральній точці підвіски. Ракета Х-22 має вкрай обмежені можливості, бо розроблялась для знищення авіаносців США ще у 50-х роках.
Нищівні розгроми російських військ вже на початку агресії вказують на широко розповсюджену військову корупцію на різних рівнях. Знищена САУ "Мста-С" ворога, фото ілюстративне

За його словами, розкрадання російського військового бюджету, який, за підрахунками, дорівнює бюджету Сполученого Королівства, можуть складати до 80%.

Читайте також: Чергова чудо-зброя "Задира-16" розчинилася у повітрі, кремлівські фантазії спростували в США

На думку Поліни Бєлякової, наукового співробітника Центру стратегічних досліджень школи Флетчера Університету Тафтса (США), на низьку результативність російського вторгнення, крім неправильної оцінки стану ЗСУ, також вплинув інший фактор — системна корупція в секторах оборони та безпеки РФ. На оперативному рівні корупція в оборонних закупівлях також, ймовірно, підірвала матеріально-технічне забезпечення, що проявилося у неотриманні російськими вояками адекватного ситуації озброєння, боєприпасів та засобів зв’язку. Як наслідок, погане матеріально-технічне забезпечення уповільнює просування військ, підриває їх моральний дух і перешкоджає військовій ефективності — вважає експерт.

Корупція в оборонних закупівлях проявилась у неотриманні російськими вояками адекватного ситуації озброєння, боєприпасів та засобів зв’язку

Важливо також пам’ятати, що зброя, яка зараз націлена на Україну, була вироблена попри високий рівень корупції. Тим часом багато запланованих технологічних інновацій, у тому числі ті, які могли б підвищити точність російських ударів, так і не були реалізовані через хабарництво, розкрадання та шахрайство.

"А в отвєт — тішіна.."

Війна неможлива без сучасного і надійного зв’язку, інакше будь-яка армія буде «сліпа і глуха» та легкою здобиччю противника. Як показали вже перші дні російського вторгнення, у «другій армії світу» з цим виявилися серйозні проблеми, що, не в останню чергу, привело до її дезорганізації і масового знищення цілих підрозділів. Втім, у всього є причини і, відповідно, наслідки. Так, один з «просунутих» засобів зв’язку, який мав би бути на озброєнні у армії РФ — це портативна мультирежимна станція тактичного призначення з програмно-визначеною архітектурою (SDR) Р-187П1 Азарт.

Портативна мультирежимна станція тактичного призначення з програмно-визначеною архітектурою (SDR) Р-187П1 Азарт

Але сьогодні вони є далеко не у всіх підрозділах росармії, які здійснюють наступ на ЗСУ. У більшості випадків, росіяни використовують незашифроване високочастотне радіо та навіть мобільні телефони. Причина цьому все та ж — корупція.

В квітні 2021 року компанія, яка виробляє Азарт, і її власник Леонід Рейман, який є колишнім міністром зв’язку РФ, потрапили під розслідування за шахрайство, як вважають спостерігачі, через використання у виробництві дешевих китайських запчастин. Це призвело до низки проблем, зокрема, у роботі батарей живлення цих засобів зв’язку. Втім, корупційний ланцюжок навколо замовлень на засоби радіозв’язку, зокрема, і Азарт, шахраї в погонах розпочали створювати ще з 2015 року, коли програми по цифровізації російської армії були у самому розпалі. Так, у 2020 році заступник начальника Генштабу ЗС РФ Халіл Арсланов був звинувачений у шахрайстві в особливо великих розмірах та заарештований ФСБ. В рамках кримінальної справи проти Арсланова дав свідчення генерал Олександр Оглоблін, який з 2015 року займав посаду начальника 1-го управління зв’язку Міноборони РФ.

Оскільки Оглоблін був ставлеником Арсланова, то отримав від останнього неофіційну вказівку на пошук постачальників техніки для зв’язку, з якими домовлятися про завищення її вартості. Зокрема, по одній із реалізованих схем «надбавка» при закупівлі роутерів через АТ «Воєнтелеком» складала від 20% до 25% їх вартості. На цій закупівлі генерали «нагріли» оборонний бюджет своєї країни на понад 1,6 млрд рублів.

Інша їх афера була пов’язана зі згаданими вже радіостанціями нового покоління Азарт, вартість яких була піднята генералами-шахраями майже вдвічі. За деякими даними, станом на початок 2022 року збитки від закупівлі 60 тис. радіостанцій цього типу слідство оцінювало у 6,7 млрд рублів.

При цьому, проблеми з сучасним зв’язком та навігацією мають і ВПС Росії. В своєму звіті відомі експерти Британського Королівського об’єднаного інституту оборонних досліджень (Royal United Services Institute, RUSI) Сем Кренні-Еванс та Ольга Івшина наводять приклад з колишні льотчиком ВПС РФ, який збирає гроші для своїх бувших колег на аварійні радіостанції (по 40 тис. рублів за штуку). Якщо навіть льотчики-винищувачі, які вважаються елітою, відчувають проблеми із забезпеченням та просять підтримки у придбанні необхідного обладнання, то це може свідчити про набагато гіршу ситуацію зі зв’язком в інших, менш елітних частинах, — зазначають автори звіту.

"Нє смешитє моі Іскандєри!"

У четвер, 21 квітня 2022 року виникла пожежа в масивній чотириповерховій будівлі Центрального науково-дослідного інституту військ повітряно-космічної оборони, розташованій на набережній Волги в російській Твері. До гасіння пожежі було залучено велику кількість пожежних бригад та навіть вертольоти. Вгамувати пожежу вдалося лише на ранок наступного дня, однак, попри всі старання, будівля НДІ, що займає цілий квартал, вигоріла вщент, при цьому загинуло 22 особи.

Слід зазначити, що цей НДІ був секретною установою, яка розробляла сумнозвісний ракетний комплекс «Іскандер». За офіційною версією, загорання в ньому відбулося через несправну електропроводку. Між тим, спостерігачі зазначають, що насправді пожежа могла бути пов’язана з кримінальною справою, порушеною військовою прокуратурою РФ про розкрадання, які ніби то мали місце в НДІ. Тобто, зацікавлені особи просто вирішили, що прийшов час «зачистити» сліди.

Як відомо, по цій справі в лютому 2019 року був заарештований тодішній керівник установи, генерал-майор у відставці Сергій Ягольников. Слідство встановило, що за останні кілька років, що передували арешту, відставний генерал розробив і реалізував схему, за допомогою якої з бюджетів, виділених Міноборони на секретні розробки, викрадалися мільйони рублів. Підвели «під монастир» генерала місцеві пенсіонери, які засипали поліцію Твері скаргами на компанію «Радіотехніка та інформаційні системи аерокосмічної оборони» (РТІС), яка раптом почала вимагати від них нібито виплачені раніше гроші за якимись договорами. Підозрілими виплатами зацікавилось і ФСБ. Було встановлено, що за даними РТІС нібито у 2014-2018 роках низка тверських пенсіонерів (!) за замовленням Міноборони РФ створили систему «Сирена», яка відстежує запуски ракет з Аляски (США), а також проект системи аерокосмічного зв’язку «Акація».

Генерал-майор у відставці Сергій Ягольников

Проте, як встановило слідство, насправді, усі роботи виконувалися працівниками НДІ під керівництвом Ягольникова. А РТІС, в якому його родина володіла 19% статутного капіталу, просто отримала гроші, виділені Міноборони. Далі гроші розподілялися між десятками і сотнями пенсіонерів, які не мали ніякого відношення до РТІС. За такою схемою Ягольников і Ко вкрали понад 300 млн рублів. Чому раптом РТІС став вимагати повернення коштів, поставивши тим самим себе під удар, наразі залишається загадкою.

Люди "Ікс"

У березні цього року Воскресенський суд Московської області взяв під варту такого собі Віктора Вагана — колишнього комерційного директора Корпорації тактичної ракетної зброї (КТРВ). За версією слідства, у 2010-2011 роках Ваган та кілька його спільників, серед яких і керівники інших компаній з орбіти рособоронпрому, у рамках контрактів з Мінпромторгом РФ повинні були повністю утилізувати 37 тактичних керованих ракет Х-31 класу «повітря-земля», що надійшли з військових частин.

Ракета Х-31 класу «повітря-земля»

Натомість було організовано їх розбір на агрегати, частина з яких потім була використана при виробництві нових ракет. Бізнес було зроблено, в тому числі, і на 3 тонах вибухівки МС-2Ц (суміш тротилу, гексогену та алюмінієвого порошку), витягнутої з бойових частин ракет. За даними слідства, її відправили до дочірнього підприємства КТРВ, яке випускає вибухівку. Як випливає з матеріалів справи, згодом ця МС-2Ц та запчастини ракет, що підлягають повній утилізації, використовувалися для виробництва 15 тактичних керованих ракет класу «повітря-земля» моделі Х-31А.

Ракета X-31

Посадові особи Міноборони РФ, вважає звинувачення, будучи введеними в оману, як оплату за ракети перерахували на розрахунковий рахунок КТРВ близько 255 млн рублів, якими учасники афери розпорядилися на власний розсуд. Тим часом, ракети були виготовлені з порушенням умов контракту, що, очевидно, пов'язано з використанням б/в частин. Але, малоймовірно, що «посадові особи» Міноборони не отримали від КТРВ свою «долю», втім слідство про це скромно промовчало. Віктора Вагана засудили до восьми років колонії суворого режиму, визнавши винним у крадіжці зброї. Ще троє осіб отримали різні терміни в колоніях загального режиму, в тому числі генеральний директор Тураївського машинобудівного конструкторського бюро «Союз», що входить до складу КТРВ, Микола Яковлєв.

"Очумелиє ручкі" для Орланів

Одним із яскравих і, в той же час, анекдотичних прикладів махінацій в рособоронпромі може служити безпілотник «Орлан», який потрапив до рук українських військових після його збиття. Досліджуючи його «нутрощі», наші хлопці були просто шоковані тим, що насправді було напхано у цю «пташку», вартістю майже $100 тис. Складалося враження, що його складали під впливом лайфхаків, які надавалися у рубриці «Очумелые ручки» в одній популярній колись на пострадянському просторі передачі. Так, для здійснення фото- і відеозйомки російські «очумельці» використали закріплений на липучках та клеї фотоапарат Canon, а в системі забезпечення палива — елементи пластикової пляшки. Як зазначають самі військові, наші західні партери-експерти, яким були надіслані відповідні фото і відео, вирішили, що їх просто розігрують.

Між тим, причинами такої високої вартості може бути корупція і є факти, які прямо вказують на це. Так, за повідомленнями росЗМІ, в 2021 році ФСБ по Татарстану під час особистого обшуку вилучило в Андрія Польшкова, одного з керівників компанії СТД-Радікс, яка постачала комплектуючі для дронів Орлан-10 згідно оборонної програми, близько 50 млн рублів «відкатів». Його звинуватили у змові з директором ВАТ «Казанський завод «Електроприбор» Павлом Шацьких і розкраданні 446 млн рублів з бюджету, виділеного на 2017-2020 роки в рамках державного оборонного замовлення, шляхом завищення вартості комплектуючих для виробництва БПЛА Орлан-10 у петербурзькому ТОВ «Центр спецтехніки».

Наведене вище — лише незначні приклади корупції і шахрайства в російській армії та військово-промисловому комплексі, яка «допомогла» Україні зламати «бліцкриг» Путіна. Розкрадання почалися з самого початку Державної програми модернізації озброєння, яка діяла в Росії з 2011 по 2020 роки і бюджет якої складав 20 трлн рублів.

Радянський комплекс лазерної зброї "Сжатие"

За даними джерел, близьких до російського Центробанку та Росфінмоніторингу, перевірки банків, через які проходили кошти державного оборонного замовлення, показали, що на «виведення в готівку» у різні роки йшло від 50% до 70% коштів, які виділялись Міноборони РФ для модернізації армії.

Олександр Виноградський,

Спеціально для Defense Express

Читайте також: Росіяни підняли у повітря раритетні "глушилки" Ил-22ПП, безсила "чудо-зброя" проти нашої ППО