xcounter
#

Кінець ери радянської зброї: Індія прагне позбутися залежності від російських озброєнь та військової техніки

"Джіммі, Джіммі, ача, ача" для російського ВПК
Індія, як один з найбільших імпортерів зброї з РФ, знаходиться на шляху переоцінки каналів постачання озброєнь
Індія, як один з найбільших імпортерів зброї з РФ, знаходиться на шляху переоцінки каналів постачання озброєнь
33531

Вторгнення Росії в Україну, яке проявило усі недоліки її "воєнторгу", а також накладені Заходом санкції, поставило країни, залежні від російського озброєння у складне становище. Індія, як один з найбільших імпортерів зброї з РФ, знаходиться на шляху переоцінки каналів постачання озброєнь, і схоже, в довгостроковій перспективі буде надавати перевагу західним партнерам перед "совковим" оборонпромом держави-парії

Статистика залежності

Чисельність Збройних сил Індії становить близько 1,5 млн, що робить їх другою за величиною армією у світі. Також країна є одним із найбільших імпортерів зброї у світі, частка якої станом на 2021 рік досягла 11,3%.

Одним з найбільших постачальників озброєння, різної оборонної продукції та обладнання в Індію, переважно за міжурядовими контрактами, є Росія. Давні традиції закупівлі Індією зброї ще в СРСР, стали своєрідною спадщиною, яка зробила її залежною вже від російського оборонпрому.

Читайте також: РФ втрачає свого найбільшого покупця зброї: Індія відмовилась від російських Ми-17

Згідно звіту про військовий баланс 2021 року Міжнародного інституту стратегічних досліджень (IISS), нинішній військовий арсенал Індії значною мірою укомплектований технікою російського виробництва. І хоча Індія час від часу намагалася розширити список країн, у яких вона купує озброєння, зброя російського походження все ще має левову частку.

Ми-17В5 повітряних сил Індії

За словами старшого наукового співробітника Ради міжнародних відносин між Індією, Пакистаном та Південною Азією Манджарі Чаттерджі Міллера, незважаючи на зусилля щодо диверсифікації, військова техніка Індії і досі майже на 70% складається з російської. Через це країна мусить продовжувати покладатися на Росію в питаннях запчастин, технічного обслуговування та модернізації. Між тим, за іншими оцінками частка озброєння російського походження в збройних силах Індії може перевищувати 85%.

"Концерн Калашников" розглядав Індію, як свій базовий ринок

У період з 2000 по 2020 рік на Росію припадало 66,5% імпорту зброї Індії. З $53,85 млрд, витрачених Індією на імпорт озброєнь, $35,82 млрд дісталось РФ. До прикладу, за цей же період імпорт із США становив $4,4 млрд, а з Ізраїлю — $4,1 млрд.

Однак, як свідчить статистика, тенденція щодо зниження закупівель зброї Індією мала місце ще до початку російсько-української війни 2014 року. Згідно зі звітом, опублікованим Стокгольмським міжнародним інститутом дослідження проблем миру (SIPRI) в минулому році, в період з 2014 по 2019 рік імпорт зброї в Індію з Росії суттєво знизився.

Попри це та заяви індійських чиновників про розширення виробництва власного озброєння, залежність в цьому питанні від Москви залишається чи не ключовою проблемою збройних сил країни. Наприклад, 2/3 тактичних бойових літаків ВПС Індії мають російське походження. За даними IISS, Су-30МКІ становить більше половини парку винищувачів. Також на озброєнні є MiГ-29K.

Проте, індійські сухопутні війська ще більше залежні від російської техніки, ніж ВПС. Так, практично всі танки в бойових частинах це російські Т-72М1 (66%) та Т-90С (30%).

Єдиний авіаносець ВМС Індії INS Vikramaditya є відремонтованим кораблем радянської епохи класу "Київ"

Те саме стосується і індійського флоту: єдиний авіаносець ВМС Індії INS Vikramaditya є відремонтованим кораблем радянської епохи класу "Київ". Із 16 звичайних дизель-електричних підводних човнів ВМС Індії вісім — класу "Кіло" радянського походження. Чотири з 10 керованих ракетних есмінців ВМС — російські класу "Кашин", а 6 з 17 фрегатів — російські класу "Талвар".

Власне виробництво

Слід зазначити, що з метою зменшення залежності від імпортованих військових платформ та обладнання, Індія все ж таки вживає деяких заходів для розвитку власної оборонної промисловості.

Вартість заміни всього обладнання російського походження для Індії є надзвичайно великою

Між тим, експерти відзначають, що вартість заміни всього обладнання російського походження для Індії є надзвичайно великою. Так, оборонний бюджет країни на 2021-2022 роки становить $70 млрд, а, наприклад, план по закупівлі 114 винищувачів для поповнення повітряного флоту та заміни деяких застарілих російських літаків, за оцінками експертів, може обійтись для Індії від $15 до $18 млрд, навіть якщо вони будуть вироблятися власними силами.

Су-30 МКИ військово-повітряних сил Індії

Також індійцям не вистачає варіантів заміни систем ППО, оскільки є складнощі з їх отриманням від інших експортерів.

За словами прем'єр-міністра Індії Нарендра Моді, уряд хоче мати не менше 68% оборонної техніки власного виробництва

Як заявив нещодавно прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді, уряд хоче мати не менше 68% оборонної техніки власного виробництва і тому в бюджеті на 2022-2023 мають бути відповідні видатки для того, щоб індійська промисловість могла виробляти військову техніку для збройних сил. Амбітні цілі передбачають протягом трьох років збільшення більш як вдвічі витрат на оборонну промисловість — з $10,5 млрд сьогодні до $25 млрд до 2025 року. І хоча кінцевої цілі — позбавлення залежності від імпорту озброєнь — до 2025 року Індія не досягне, ймовірно, вона продовжуватиме намагатися покращити свій оборонно-промисловий потенціал, одночасно з пошуком подальших інвестицій іноземних оборонних компаній, у тому числі через спільні підприємства між іноземними та індійськими компаніями.

При цьому, велика вірогідність того, що серед іноземних партнерів російських компаній практично не буде.

Доведеться визначатись

На думку експертів, саме залежність від російських поставок зброї є однією з головних причин того, що Індія відкрито не займає критичної позиції щодо агресії Росії проти України. Вторгнення РФ в Україну поставило Індію, найбільшого імпортера російської зброї, перед стратегічною дилемою.

Субмарина російського виробництва проекту 877 ЭКМ із складу ВМС Індії

Нью-Делі намагається балансувати між багаторічними відносинами з Москвою, і все більш тісним партнерством з Вашингтоном у сфері оборони та безпеки. Однак, наслідки такого балансування лише ускладнять становище Індії, якщо вона не займе чітку, хоча й болісну для неї позицію. Так чи інакше Нью-Делі доведеться вибирати: чи продовжувати імпорт зброї з підсанкційної Росії в довгостроковій перспективі, чи шукати їй кращу і безпечнішу заміну.

На думку експерта із оборонних закупівель, доцента Спеціального центру досліджень національної безпеки Університету Джавахарлала Неру Лаксмана Бехера, Індія зіткнеться з труднощами з оплатою російських поставок і їй доведеться знаходити альтернативні механізми для здійснення цих платежів. І хоча Індія в подібних випадках раніше здійснювала платежі в рублях, сукупний ефект санкцій проти російських банків, їх вихід із системи SWIFT та падіння рубля можуть змусити сторони до застосування бартерних угод, якщо обмінний курс буде не прийнятний для них — зазначає пан Бехера.

Зазначимо, що Вашингтон, ще до нападу Росії на Україну різними способами заохочував Нью-Делі до зменшення залежності від Москви у оборонній сфері. Між тим, засудження США російської агресії та посилення санкцій можуть ускладнити для Індії продовження доступу не лише до російської, але і американської зброї через невизначеність офіційної позиції індійського уряду. Для Індії є ризик бути відстороненою від західних ринків через продовження бізнес-стосунків в оборонній сфері з дедалі більш ізольованим путінським режимом, який веде жорстоку війну в Україні.

INS Chakra (971У "Щука-Б"), у 2012 році взята у лізинг, повернута у 2021 році

На даний момент між Індією та Росією є велика оборонна угода, яка знаходиться під загрозою, пов’язаною з російсько-українською війною та введенням санкцій. Це угода щодо купівлі п’яти комплексів найсучаснішої системи протиповітряної оборони С-400 Тріумф. Індія замовила ці п’ять комплексів ще в 2018 році, сума угоди складає близько $5 млрд.

Пускові установки ЗРК С-400 Фото: Дмітрій Віноградов/ РИА Новости

Перший комплекс був поставлений наприкінці 2021 року і розміщений на базі ВПС в Пенджабі. Ця угода і без того знаходилася під загрозою санкцій США, хоча американці поки не визначилися з їх фактичним застосуванням. Однак, події в Україні та накладені на РФ безпрецедентні санкції можуть якщо не унеможливити, то значно ускладнити реалізацію наступних етапів угоди, зокрема, поставки другого комплексу системи, який заплановано на червень 2022-го. Спостерігачі не виключають, що на тлі кризи Індія може відкласти його поставку, щоб уникнути проблем із США та їх партнерами.

США вважають Індію дійсно важливим партнером у сфері безпеки і цінують певний рух вперед у цьому партнерстві

Між тим, за словами помічника держсекретаря США у справах Південної та Центральної Азії Дональда Лу, США вважають Індію дійсно важливим партнером у сфері безпеки і цінують певний рух вперед у цьому партнерстві. Зокрема, в цьому контексті пан Лу схвально відізвався про нещодавнє зупинення Індією замовлення на російські винищувачі МіГ-29, вертольоти та протитанкову зброю і висловив сподівання, що Індія зрозуміє, що настав час ще більше відмежуватися від Росії.

Курс на Захід?

На даний час співпраця Індії із країнами Заходу в оборонній сфері лише набирає обертів. Певними бар’єрами у цьому питанні є юридичні обмеження у таких країнах, як США, Великобританія, Франція та деяких інших щодо передачі оборонних технологій, але їх вирішення є лише питанням часу.

Співпраця Індії із країнами Заходу в оборонній сфері лише набирає обертів

Між тим, Індія стала головним зовнішнім замовником Ізраїлю на постачання зброї та оборонних технологій, зокрема, БПЛА, систем попередження та управління, протитанкових керованих ракет, ракет класу "повітря-повітря" та "земля-повітря". Також ідуть перемовини з Францією щодо спільної програми розробки винищувача наступного покоління, які, втім, також мають багато перешкод, серед яких ціна та доступ до технології реактивних двигунів.

Не так давно ВПС Індії придбали французькі багатоцільові винищувачі четвертого покоління Dassault Rafale, а також розглядають можливість придбання деяких типів багатоцільових винищувачів у США.

Літаки Rafale ПС Індії, п'ята партія, 21.04.2021, кадр з відео ПС Індії

Варто відзначити, що на зростання військових зв’язків Нью-Делі з Вашингтоном значною мірою впливає нарощування закупівель озброєнь Китаєм. Торгівля в оборонній сфері між Індією та США зросла з $200 млн 2000 році до понад $21 млрд в 2021-му.

На думку експерта, іноземного редактора Hindustan Times в Нью-Делі Праміта Пала Чаудхура, хоча американські, британські та французькі чиновники оприлюднюють плани щодо співпраці з Індією в оборонній сфері, вони досить стримані в підтримці внутрішнього виробництва. У кращому випадку Індія може лише сподіватися, що українська криза призведе до невідкладності планів співпраці Заходу в галузі оборонних технологій, — вважає експерт.

Процес викатки однієї із САУ К9 Vajra-T із приміщень індійського заводу
Під час церемонії прийому на озброєння індійської армії 51-ої гармати K9 Vajra-T, міністр оборони країни особисто проїхався на цій САУ

Загалом, більшість експертів дотримуються думки, шо найбільш ймовірним виглядає достатньо швидка стратегічна переоцінка Індією своїх відносин з Росією на користь західних постачальників озброєнь. За словами Адитьї Паріка, аналітика-дослідника Інституту Такшашіла, триваюча російсько-українська дає можливість Міноборони Індії переглянути свій підхід до зменшення залежності від РФ у постачанні озброєння та запасних частин до нього.

Таким чином, якщо Індія вибере альтернативних Росії постачальників озброєння, це означатиме поглиблення зв’язків зі США та іншими країнами заходу. Слід згадати, що у 2016 році США вже визнали Індію "головним оборонним партнером", що дозволяє їй отримувати безліцензійний доступ до широкого спектру військових технологій і технологій подвійного використання.

Експерти очікують що у довгостроковій перспективі Індія може зосередитися на власному виробництві зброї. Це може бути не кращий варіант для потенційних західних постачальників, але набагато краще, ніж продовжувати покладатися на Росію.

Олександр Виноградський,

Спеціально для Defense Express

Читайте також: Індія взяла курс на викид РФ зі свого ринку озброєння: Кремль залишається без головного покупця