xcounter
#

РФ втрачає свого найбільшого покупця зброї: Індія відмовилась від російських Ми-17

9934
Ми-17В5 повітряних сил Індії
Ми-17В5 повітряних сил Індії

Індія роками очолювала рейтинг найбільших покупців зброї РФ

Індія вирішила достроково завершити масштабну угоду із закупівлі рашиських вертольотів, яка була укладена близько 10 років тому. За нею Індія мала отримати 80 одиниць Ми-17В5, але на 32-ій переданій машині офіційний Делі скасував договір.

Таким чином Індія відмовилась від 48 машин, які мали надійти до збройних сил та інших силових структур. Про це повідомили, як індійські, так і російські ЗМІ, підкресливши, що це рішення, нібито, планувалось ще до 24 лютого та пов'язано із програмою Made in India. І аж ніяк не пов'язано із вторгненням в Україну та технологічного ембарго з боку Заходу, яке вже спричинило величезні проблеми з виробництвом та ремонтом військової техніки в РФ.

Читайте також: Кремль забажав від флоту суїцидального "подвигу": морпіхів РФ почали готувати до десанту

Водночас необхідно нагадати, що для РФ індійський ринок озброєння є найголовнішим та генерував близько 25% всього доходу Кремля від продажу зброї. Численні контракти стосувались продажу майже всіх видів озброєння, починаючи від літаків та вертольотів, завершуючи атомним підводним човном та авіаносцем. Зокрема у 2019 році оголошений об'єм портфелю замовлень становив 10 млрд доларів.

INS Chakra
INS Chakra (971У "Щука-Б"), у 2012 році взята у лізинг, повернута у 2021 році

Але, судячи з усього, у Делі починають розуміти ризики від співпраці з РФ на фоні військових злочинів рашистів. Також вкрай сумнівним для Кремля буде знайти нових покупців для своєї зброї і не тільки через санкції, а через руйнування величезного міфу під назвою "руськоє оружіє", що був знищений Збройними Силами України.

Читайте також: Перший "бій" Су-57, Leopard 1A5 для ЗСУ та БМПТ "Терминатор", який їде в Україну: події тижня війни від Defense Express