xcounter
#

Індія взяла курс на викид РФ зі свого ринку озброєння: Кремль залишається без головного покупця

Су-30 збройних сил Індії
Су-30 збройних сил Індії
37519

Для РФ втрата оборонного ринку Індії - величезний удар розміром у мільярди доларів

Індія, яка є найбільший у світі покупець російської зброї почала реалізацію плану "диверсифікації" постачальників. Фактично мова йде про задачу знайти нові компанії, які будуть обслуговувати численне російське озброєння, а також відмовляється від ще чинних договорів.

Зокрема, як передає Reuters, Делі почав пошук військового спорядження та боєприпасів у східноєвропейських країнах та стимулює власне виробництво. Лише для власного оборонно-промислового комплексу на власну продукцію виділено 324 млн доларів. Джерело видання в уряді повідомило виданню, що перша ціль - виробляти половину всього необхідного самостійно.

Читайте також: Велика Британія офіційно повідомила про передачу Україні артилерії великої дальності, протикорабельних ракет та дронів

Але звісно, зазначається, що процес зміни постачальника буде доволі складним та займе певний час. Але, як вже раніше писав Defense Express, після початку російського вторгнення Індія вже припинила замовлення вертольотів Ми-17. І цей контракт був далеким до завершення. З 80 замовлених машин було передано лише 32 вертольоти.

Ми-17
Ми-17 збройних сил Індії

Аналогічна доля

спіткала контракт на поставку

нової партії в 10 палубних вертольотів радіолокаційного дозору Ка-31 загальною вартістю 550 мільйонів доларів. А цей договір був укладений лише у в лютому 2022 року.

Ка-31
Ка-31 ВМС Індії

Цікаво, що британське інформаційне агентство повідомило, що індійська влада закликає РФ виконати деякі контракти, які, судячи з усього, критичні для Делі. Мова йде про постачання зенітних ракетних комплексів С-400, а також угоди на виробництво понад 600 тисяч автоматів АК-203 на новому заводі в північній Індії.

Ак ІНДІЯ
"Концерн Калашников" розглядав Індію, як свій базовий ринок

Водночас країни Заходу, в першу чергу Великобританія та Сполучені Штати, повідомили, що готові збільшити свої пропозиції на оборонному ринку Індії. Також тектонічні зміни відчувають виробники в самій країні. Зокрема неназваний представник компанії PLR Systems (спільне підприємство місцевої Adani Group та Israel Weapon Industries), яке виробляє штурмову гвинтівку Galil ACE, заявив, що попит на їх продукцію серед оборонних структур Індії різко зріс, через те, що замовити продукцію "Концерну Калашников" стало неможливо.

Galil ACE
Galil ACE

Водночас для РФ втрата ринку Індії буде більш ніж болісною. З 2018 по 2021 рік країна закупила озброєння на 12,4 млрд доларів, з яких доля російських контрактів становила 5,51 млрд або 44,4%. Що більш важливо, постачання будь-якої техніки це не тільки дохід з її продажу, а стабільний прибуток за її обслуговування протягом років.

Але тепер, судячи з усього, ця комфортна "подушка" російського військово-промислового комплексу зникає. А поспіх з яким Індія просить виконати деякі контракти може слугувати свідчення бажання зачинити двері для російської зброї взагалі.

Читайте також: Схоже, що ленд-ліз для України вже повезли кораблями: залучені майже всі логістичні судна ВМФ США в Атлантиці