xcounter
#

Як "Нептун" "поховав" контракт на російські "літаючі радіолокатори" для Індії

14271
Вертоліт радіолокаційного дозору Ка-31 ВМФ РФ, ілюстративне фото з відкритих джерел
Вертоліт радіолокаційного дозору Ка-31 ВМФ РФ, ілюстративне фото з відкритих джерел

Кремль втрачає Індію як "традиційного" покупця своїх озброєнь

ЗМІ розповіли, що Індія "поставила на паузу" контракт з РФ на поставку нової партії в 10 палубних гвинтокрилів радіолокаційного дозору (AWACS) типу Ка-31 загальною вартістю 550 мільйонів доларів, укладений якраз в лютому 2022 року.

Як привід Індія назвала те, що виробництво цих вертольотів та їх оплата може бути "загальмована" санкціями Заходу. Хоча, теоретично, ці Ка-31 індусам потрібні, щоб укомплектувати авіагрупу новітнього авіаносця INS Vikrant. І якби так й зрозуміло, що це – погана для нашого ворога подія. Але тут варто пояснити розгорнутіше.

Читайте також: Стала відома кількість та райони, де рашистські AWACS А-50 баражують: на скільки вони бачать вглиб України
Вертоліт радіолокаційного дозору Ка-31 ВМС Індії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Вертоліт Ка-31 був розроблений ще за радянських часів, після аналізу досвіду Фолклендської війни 1982 року, коли британські кораблі не мали "парасольки" радіолокаційного дозору, тому не могли вчасно збивати аргентинські ПКР Exocet або ж літаки з вільнопадаючими бомбами. Серійне виробництво Ка-31 стартувало уже в 1995 році. І далі маємо такий парадокс – морська авіація ВМФ РФ має лише два екземпляри Ка-31, а от ВМС Індії – аж 11 вертольотів цього типу, які були поставлені в 2000-х роках для комплектування авіагрупи авіаносця INS Vikramaditya.

Рашистський Ка-31 над сирійською Латакією в 2016 році, ілюстративне фото з відкритих джерел

Схоже, як адекватно застосовувати свої Ка-31, рашисти так і не вигадали. Є повідомлення у відкритих джерелах, що в 2016 році російські Ка-31 "засвітлись" у сирійській Латакії.

Влітку 2020 року обидва вертольоти цього типу ворог перекинув в тимчасово окупований Крим, начебто – для регулярного контролю надводною та повітряної обстановки над водами Чорного моря. Але для виконання подібних завдань орки використовували скоріше архаїчні Бе-12.

Рашистський Ка-31 над водами Чорного моря в 2020 році, зображення з відкритих джерел

Наступив лютий 2022 року, РФ почала війну проти України, Чорноморський флот рашистів почав повну блокаду судноплавства до наших портів. Можливо, орки переоцінили свій потенціал, тому не стали застосовувати свої Ка-31, зокрема – для створення "парасольки" радіолокаційного дозору над крейсером "Москва".

Який отримав в борт дві наші ракети "Нептун", і безславно затонув. Таким чином, російські Ка-31 не пройшли випробування реальною війною на морі. І це могло стати реальною причиною, чому Індія вирішила не купувати ці рашистські "літаючі радіолокатори".

Нептун
Ракетний крейсер "Москва" перед своєю безславною кончиною, зображення з відкритих джерел

Більш того – Індія вирішила скасувати закупівлю в РФ 48 вертольотів типу Ми-17 під приводом, що індійський ОПК самостійно працюватиме над своїм середнім транспортним вертольотом. І таким чином Кремль уже втрачає Індію як "традиційного" покупця своїх озброєнь.

Читайте також: Російські гвинтокрили пішли в слід за кораблем: хто тепер ділитиме ринок Східної Європи