xcounter
#

РФ намагається "переграти" прохід HMS Defender та "лякати" раритетним Бе-12 учасників Sea Breeze-2021

3131
Чорноморський флот – єдиний серед чотирьох флотів РФ, де досі зберігаються на озброєнні амфібії Бе-12
Чорноморський флот – єдиний серед чотирьох флотів РФ, де досі зберігаються на озброєнні амфібії Бе-12

Схоже, ефектний прохід британського есмінця водами нашого Криму викрив "прогалини" у моніторингу надводної обстановки, котрий начебто налагодили російські окупанти на окупованому півострові

Безпекову ситуацію зараз у Чорному морі можна окреслити терміном "війна навчань".

Але на загальному тлі цього процесу іноді губляться окремі деталі, котрі на перший погляд можуть здаватись малозначущими, але насправді – характеризують реальну диспозицію противника у цьому змаганні під назвою "війна навчань", тобто РФ.

Читайте також: ​У РФ похизувались ракетними пусками з унікального 50-річного "Объект-100" у окупованому Криму
Значну перевагу в цій "війні навчань" Україні дає підтримка головного союзника - США

Наприклад, в суботу 3 липня наші ЗМІ повідомили, що на тлі навчань Sea Breeze – 2021 авіація Чорноморського флоту РФ провела свої навчання, під час яких відпрацьовувались дії по знищенню надводних цілей умовного противника.

Тепер же російський портал "Новости ВПК" з посиланням на державне ТАСС вирішило розкрити деталі цих навчань авіації ЧФ РФ.

Схоже, зараз росіяни вважають, що саме авіація із ударним озброєнням допоможе їм досягнути гегемонії в Чорному морі

Для проведення маневрів було залучено "понад 10" літальних апаратів різних типів – винищувачі-перехоплювачі Су-27, багатоцільові винищувачі Су-30СМ, фронтові бомбардувальники Су-24М та багатоцільові Су-34. "Умовного противника" імітували великі десантні кораблі "Саратов" та "Орск", по котрим авіація ЧФ РФ виконувала умовні бомбові та ракетні удари, на малих та середніх висотах.

Але цікаво, що для ведення розвідки для забезпечення такого роду ударів росіяни задіяли один літак-амфібію Бе-12, котрий справедливо має статус "раритетного".

Бе-12 ВМФ РФ, фото ілюстративне

В принципі, будь-які згадки про застосування Бе-12 у наших читачів можуть викликати закономірний скепсис, бо маємо наступні факти. Серійне виробництво Бе-12 завершилось ще у 1973 році, і цей літак цілком є морально застарілим (хоча б тому, що цей літак за час служби у протичовновій ролі не проходив модернізацію).

В теорії, російські Бе-12 мали в 2019 році стати на модернізацію, але чим ця історія завершилась - невідомо

Чорноморський флот – це єдиний оператор такого типу літаків в РФ, у кращому випадку в строю залишилось три російських Бе-12. За деякими даними, один Бе-12 російські окупанти взагалі передали як музейний експонат для пропагандистського пару в Євпаторії.

Справедливості ради, не можемо обійти і ту обставину, що формальна наявність Бе-12 у складі Морської авіації ВМС України також викликає закономірний скепсис.

ДП "Миколаївський авіаремонтний завод" уже півтора роки виконує роботи по капітальному ремонту єдиного "протичовного" Бе-12 в складі Морської авіації ВМС України

Для чого ж тоді росіянам взагалі було виконувати таку дію, як розвідку морської поверхні за допомогою раритетного Бе-12? Тут автор будує наступні припущення.

Давайте для початку згадаємо той факт, що після проходу водами нашого Криму есмінця HMS Defender 23 червня цього року росіяни поширили відео, зняте із безпілотника. За допомогою того матеріалу Кремль намагався довести, що начебто атака російської авіації на британський корабель і справді мала місце, і мова тут про ось це відео:

Цілком можливо, що у цьому епізоді росіяни використовували свій БПЛА "Форпост".

Відомо, що російські військові в окупованому Криму експериментують із видачею цілеуказання через "Форпост" для стрільби "Искандерами" по морським цілям, і також – що РФ під час війни у Сирії намагалась експериментувати із видачею цілеуказання для ведення повітряних ударів за допомогою "Форпостів".

Доставка безпілотного комплекса "Форпост" на російську авіабазу "Хмеймім", кадр із відеозйомки пропагандистського каналу Міноборони РФ "Звезда"

Цілком можливо, що росіяни сподівались і на цей раз за допомогою БПЛА "Форпост" виконати координацію сил та засобів, котрі мали би завадити проходу HMS Defender, але схоже – "не зрослося".

Тому, власне, під час навчань морської авіації 3 липня цього року російські військові замість "Форпоста" вирішили задіяти пілотований архаїчний Бе-12.

Чим замінити Бе-12 в строю авіації Чорноморського флоту - РФ поки що не має

Читачі можуть заперечити, що і використання Бе-12 як засобу ведення розвідки на морі – може бути таким же провальним.

У відповідь можна лише контраргументувати: росіяни для ведення "війни навчань" вимушені використовувати ті засоби, що у них є, а не ті, котрі б хотілося би Кремлю.

Але все вищесказане аж ніяк не скасовує того факту, що Україна має системно займатись розвитком своїх ВМС, аби РФ в принципі не створювала загрозу безпеці в Чорному морі
Читайте також: З "Пальмою" проти наших БПЛА: в РФ задумались про слабку ППО своїх патрульних кораблів