xcounter
#

​У РФ похизувались ракетними пусками з унікального 50-річного "Объект-100" у окупованому Криму

Пускова БКР "Утес", фото 2019 року
Пускова БКР "Утес", фото 2019 року
17080

На фоні навчань НАТО у Чорному морі РФ залучила БКР "Утес"

Чорноморський флот РФ провів навчальні стрільби з берегового ракетного комплексу шахтного базування "Утес". Цей комплекс, який також відомий під назвою "Объект-100", розміщений біля Балаклави та розроблявся з 60-х років, а перший пуск здійснив у 1971 році.

У ході навчань з БКР "Утес" випустив протикорабельну ракету 3М44 "Прогресс", яка була прийнята на озброєння у 1982 році по умовній цілі.

Читайте також: Північна Корея випробовує копію російського "Искандера": готуються до війни на морі
3М44
Ракета 3М44 "Прогресс" (фото 2019 року)

Водночас малі протичовнові кораблі проекту 1124М ЧФ РФ "Суздалец" (спущено на воду у 1983 році) і "Касимов" (спущено на воду у 1986 році) відпрацювали знищення цієї ракети.

малий протичовновий корабль проекту 1124М ЧФ РФ
Малий протичовновий корабль проекту 1124М

"В результаті навчання повітряна ціль була успішно знищена пуском 4 ракет ЗРК "Оса-М" з обох малих протичовнових кораблів", - йдеться у повідомленні міноборони РФ.

Додамо, що ці пуски пройшли на фоні масштабних морських навчань країн НАТО у Чорному морі в яких беруть участь 18 бойових кораблів. Зокрема, ракетний крейсер США Monterey типу Ticonderoga та Aegis-есмінець Thomas Hudner, які озброєні ракетами Tomahawk. Окрім того, цю групу підтримує у небі палубна авіація з авіаносця Dwight Eisenhower класу Nimitz, який знаходиться у Середземному морі.

Ticonderoga
Ракетний крейсер класу Ticonderoga, озброєння 122 універсальних ракетних шахт

Зазначимо, що "Объект-100" є унікальним, бо свого часу у СРСР було побудовано лише два таких комплекси: у Криму та на острові Кильдин у Баренцевому морі (за наявною інформацією - покинутий). Ці об’єкти - розвинені підземні комплекси, які створювались з розрахунку витримати умови ядерної війни "зразка" 60-70-х років. Проте з появою високоточної зброї - морально застаріли.

Попри це після окупації Криму РФ у 2016 році відновив комплекс "Объект-100", та час від часу проводить з нього пуски.

Головна зброя БКР "Утес" - ракети 3М44 "Прогресс", які мають діаметр у 1 метр, довжину у 9,5 м та стартову вагу у 4,4 тонни. Дальність пуску становить 460 км, а максимальна швидкість - 1,8 Маха. Вага бойової частини, за різними даними, 500-1000 кг, окрім того, скоріш за все, існує можливість оснащення ракети ядерною боєголовкою.

"Объект-100" знаходиться поблизу Балаклави

Водночас ракета має суттєвий недолік у значній радіолокаційній помітності, яка дозволяє її перехоплювати на маршевій ділянці, а також значну висоту польоту на термінальній стадії - 25 метрів.

Додамо, що у 2019 році російські ЗМІ повідомили, що "Объект-100" переозброять на нові ракети, зокрема, "Оникс". Проте, судячи з усього, цей проект залишається нереалізованим.

Читайте також: Подальші кроки "Нептуна": як буде розвиватися комплекс РК-360МЦ