xcounter
#

Безпілотна кампанія: як РФ може застосувати проти України комплекс "Форпост"

1605
Цей безпілотник пройшов бойове хрещення у Сирії 2015 року, для захисту режиму Башара Асада
Цей безпілотник пройшов бойове хрещення у Сирії 2015 року, для захисту режиму Башара Асада

Базове бойове завдання, яке виконували засновані на ізраїльських технологіях російські "Форпости" - видача цілеуказання "у реальному часі" для ударів з повітря

Із початку 2021 року війська Російської Федерації застосовували проти наших військ на Сході України у 51 випадку, при чому в 10 – на дрони було прикріплено кустарні боєприпаси.

Країна-агресор у нинішніх бойових застосовує проти ЗСУ не увесь можливих спектр своїх безпілотників: найбільш крупний російський БПЛА, що активно застосовується зараз на Сході України – це "Орлан-10".

Читайте також: "Дрок","Тайфун", "Флокс" і інший брязкіт під кремлівські фанфари
Свої безпілотники "Орлан-10" армія РФ використовує для дій в інтересах сухопутних частин

Водночас "у запасі" Кремль має більш потужніший безпілотний комплекс - "Форпост", п'ять таких БПЛА було втрачено під час боїв на Сході України у 2014 році. Застосування "Форпостів" у тих умовах - можна назвати епізодичним.

Але не можна виключати такої ймовірності, що якщо Кремль таки наважиться відкрити новий фронт на Півдні України, армія РФ буде використовувати комплекси "Форпост" на "регулярній" основі.

За деякими даними, збройні сили РФ мають до 30 безпілотних комплексів "Форпост", кожен із яких включає у себе до трьох БПЛА

Цей комплекс виготовляється за технологіями, переданими ізраїльською ІАІ, відтак – є найбільш досконалим серійним безпілотником, що стоїть на озброєнні збройних сил РФ.

Були повідомлення, що російська армія регулярно відпрацьовує стрільби ракетних комплексів "Искандер" за цілеуказанням від безпілотників "Форпост", при цьому мова – про частини, дислоковані в Калінінградському анклаві та окупованому Криму.

Російський розвідувально-ударний дрон "Орион" поки що "застряг" на стадії дослідної розробки

Відтак наскільки ефективним є безпілотний комплекс "Форпост" у реальних умовах при "регулярному" використанні – розкриває ось ця публікація на порталі Haaretz.

Її автор стверджує, що РФ для захисту режиму Башара Асада в Сирії перекинув перші безпілотники "Форпост" ще в 2015 році.

Доставка безпілотного комплекса "Форпост" на російську авіабазу "Хмеймім", кадр із відеозйомки пропагандистського каналу Міноборони РФ "Звезда"

Діяти цим комплексам довелось практично у "дистильованих" умовах, бо "противник" – тобто сили сирійської опозиції – не мав засобів радіоелектронної протидії. Відтак, дальність застосування безпілотників "Форпост" за відсутності радіоелектронних перешкод могла сягати 250 кілометрів.

Із цієї обставини випливали наступні формати застосування "Форпоста". Перший – постійне патрулювання території навколо російської авіабази "Хмеймім": стверджується, що як мінімум один "Форпост" постійно моніторить обстановку навколо летовища, ще декілька – стоять напоготові до вильоту.

Безпілотний комплекс "Форпост" при захисті авіабази "Хмеймім" по суті діяв як доповнення до ударних гелікоптерів ВКС РФ

Другий та базовий формат застосування – видача цілеуказання у режимі "реального часу" під час нанесення повітряних ударів ВКС РФ по об’єктам сирійської опозиції.

Таким чином, як стверджують автори порталу Haaretz, за допомогою ізраїльських безпілотних технологій РФ змогла компенсувати нестачу власного ударного авіаційного озброєння.

Військові РФ мають хронічну нестачу керованого авіаційного озброєння. Тому носіями некерованих бомб виступають навіть важкі літаки Ту-22М3, що розроблялись як ракетоносії

Але здобуту технологічну перевагу Кремль задіяв хіба що для виконання воєнних злочинів, як то ціленаправлені бомбардування цивільної інфраструктури.

Із описаного вище прямо випливають висновки, що і у випадку відкриття нового фронту на Півдні України збройні сили Росії введуть у бій свої комплекси "Форпост", для видачі цілеуказання "у режимі реального часу" для ударів з повітря – як для сил ВКС РФ, так і для ракетних комплексів "Искандер".

Керованого авіаційного озброєння нема у потрібних обсягах навіть для такого "вундерваффе", як то літак Су-57 та безпілотник С-70 "Охотник"

Тому – лишається тільки повторити популярну тезу про те, що Збройні Сили України потребують сучасних засобів радіоелектронної боротьби та сучасних засобів армійської ППО для боротьби із безпілотниками ворога.

Читайте також: Агресор використовує дрони на Сході України: відповідь ЗСУ має бути за "турецьким зразком"