xcounter
#

Агресор використовує дрони на Сході України: відповідь ЗСУ має бути за "турецьким зразком"

2163
ЗУ-23-2 – основний засіб протиповітряної оборони української армії
ЗУ-23-2 – основний засіб протиповітряної оборони української армії

Нашій державі потрібно зайнятись модернізацію зенітних установок армійської ППО, зокрема – поставити РЛС та системи управління вогнем

Війська країни-агресора РФ на Сході України активно застосовують безпілотні літальні апарати проти Збройних Сил України.

Із початку 2021 року було відмічено 51 випадок застосування ворожих дронів проти наших військ, у 10 випадках – дрони несли бойове навантаження.

Читайте також: Проламати сили противника: майбутня еліта ЗСУ вчиться діяти в повітрі, на морі та суші
На наше щастя, "повноцінний" російський розвідувально-ударний дрон "Орион" поки що "застряг" на стадії дослідної розробки

Ці дані про те, як РФ використовує свої дрони проти наших військ, розповів Командувач об'єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв під час свого виступу на Всеукраїнському Форумі "Україна 30. Безпека країни".

Якою є відповідь Збройних Сил України на загрозу від російських безпілотників на Сходів нашої країни, розкрила зокрема прес-служба 95 окремої аеромобільної бригади ЗСУ.

"Орлан-10" - самий крупний серійний БПЛА, що є у розпорядженні армії РФ, котрий може виконувати чисто розвідувальні функції

Там сьогодні розповіли, що підрозділи протиповітряної оборони цієї бригади провели навчальні стрільби по ураженню ворожих БПЛА та повітряних цілей за допомогою зенітної установки ЗУ-23-2.

Це – аж ніяк не єдине за останній час повідомлення про те, що підрозділи ЗСУ тренуються збивати дрони ворога за допомогою ЗУ-23-2.

Колонна вантажівок 95 бригади, оснащених ЗУ-23-2/Фото: прес-служба самої 95 бригади

Наприклад, як розповідав Defence Express, на початку квітня цього року стрільби із таких зенітних установок провели підрозділи ППО 53 окремої механізованої бригади імені князя Володимира Мономаха, котра знаходиться в зоні проведення Операції об’єднаних сил.

Наші зенітники при таких стрільбах цілились в освітлювальні 120-мм міни, котрі використовувались як мішені

Звісно, Збройні Сили України мають в своїх порядках набагато потужніші зенітні установки, але такі системи в першу чергу придані бронетанковим частинам.

Наприклад, Defence Express розповідав, що на початку квітня цього року механізована бригада імені князя Романа Великого провела навчання танкових резервів в зоні ООС. І під час цих навчань була "засвічена" зенітно-ракетна система малої дальності "Стріла-10".

"Стріла-10"

Або ж – що 19 квітня цього року підрозділи 1 танкової бригади провели навчання,

під прикриттям

ракетно-гарматних комплексів ППО "Тунгуска".

Звісно такий розподіл – ЗУ-23-2 для піхотних та десантно-штурмових частин, "Стріла-10" та "Тунгуски" для танкових частин – існує із-за об’єктивної нестачі ресурсів, а саме – відповідної кількості комплексів ППО, щоб наситити бойові порядки військ.

Комплекс ППО "Тунгуска" 1 танкової бригади ЗСУ

Але Україна має вихід із такої ситуації – установки ЗУ-23-2 можна оснастити радіолокаційними станціями та системами управління вогнем, за турецьким взірцем. Тим більш, Defence Express розповідав про приклад Туреччини, яка запустила серійну модернізацію 35-мм артилерійської зенітної двуствольної установки GDF-003B Oerlikon.

Зокрема - про установку системи управління вогнем, яка поєднує в собі радіолокатор, оптикоелектронні датчики, та забезпечує розподіл пріоритетності цілей між зенітними установками в батареї.

Модернізована система управління вогнем GDF-003B Oerlikon охоплює батарею в три таких зенітні установки

Читайте також: "Порівнювати Dana-M2 з наявними в Україні установками – це як порівнювати "Жигулі" з Mercedes", – Андрій Таран