xcounter
#

Велика Британія офіційно повідомила про передачу Україні артилерії великої дальності, протикорабельних ракет та дронів

98742
Точний тип артилерійської системи не названо
Точний тип артилерійської системи не названо

Британія буде допомагати Україні зброєю, а також всіма іншими засобами

Офіційний Лондон повідомив, що Велика Британія готова надавати Збройним Силам України важке озброєння. Передача такої зброї планується у межах нового пакету допомоги на 1,3 млрд фунтів, орієнтовно, 1,62 млрд доларів США.

Про це під час телефонної розмови із президентом України Володимиром Зеленським, повідомив прем'єр-міністр Борис Джонсон, повідомив британський уряд.

Читайте також: Схоже, що ленд-ліз для України вже повезли кораблями: залучені майже всі логістичні судна ВМФ США в Атлантиці

"Прем’єр-міністр запропонував підтримку обороні України, включаючи артилерію великої дальності, протикорабельні ракети та дрони", - йдеться у відповідному повідомленні з Даунінг-стріт, 10.

Борис Джонсон Київ
У середині квітня Борис Джонсон відвідав Київ

З боку Defense Express зазначимо, що, традиційно для британців, точні дані, які дозволяють зрозуміти про яку конкретно зброю йде мова, не розголошуються. І що крається під їх загальними назвами залишається лише здогадуватись.

Цілком можливо, що під протикорабельними ракетами продовжується йти мова про Brimstone, яку вже назад переробили у протитанкову ракету із запуском з наземної ерзац-платформи.

Щодо артилерії, то, на жаль, основним кандидатом залишається 105-мм гаубиці L118, а не 155-мм САУ AS-90, яких відверто бракує самій британській армії. При цьому ставку на таку артилерійську систему пояснив сам міністр оборони Великобританії Бен Уоллес.

"Одна з речей, яку демонструє це сучасне поле бою [ред. - в Україні], полягає у тому, що вам краще одразу змінити позицію після пострілу, інакше вас дуже швидко знайдуть доволі дешеві стандартні БПЛА", - заявив Бен Уоллес.

Більше сюрпризів може бути відносно дронів, які може поставити Лондон, бо під цим терміном може ховатись все від звичайного міні-БПЛА, до Watchkeeper WK450 та навіть дрона-камікадзе Exactor-2, більш відомого за своєю ізраїльською назвою Spike NLOS.

Водночас будь-яка зброя від Великої Британії буде на користь обороноздатності України. А допомога Лондону не збирається завершуватись лише не озброєнні. Бо під час розмови глави країн зробили акцент на якнайшвидшому відкритті важливих морських і наземних шляхів постачання українських зернових запасів.

Читайте також: Польські Т-72 з чеськими "обладунками" вже прямують на фронт (відео)
ТЕГИ Війна