xcounter
#

Кінець ери радянської зброї та рособоронпрому – українська армія творить нові тренди на ринку озброєнь

Фото: reuters
Фото: reuters
56241

Хоча дні пострадянських озброєнь та відносно "комфортної" торгівлі РФ на міжнародному ринку озброєнь та військової техніки були полічені вже у 2014 році – після анексії РФ українського Криму та початку агресії на Сході України, остаточний вердикт в цьому питанні було винесено 24 лютого ц.р - з початком широкомасштабної війни, яку РФ почала проти України

Українське військо наразі кладе кінець ері радянської зброї і того, що було одним з "золотих тільців" сучасного кремлівського режиму – російської оборонної промисловості, як великого, але все ж осколку радянської військово-технологічної міці...

Defense Express розпочинає публікувати серію матеріалів, яку ми об’єднуємо під заголовком "Кінець ери радянської зброї". В цій серії статей ми намагатимемося доказово показати читачам тенденції, які наразі формуються на міжнародному ринку озброєнь на тлі екзистенційного протистояння України та росії.

Читайте також: Чому росармія воює переважно мотлохом і на нього ж перетворюється
Війна росії з Україною - екзистенційний конфлікт про право українського народу не тільки на незалежність, а на існування.

Зі статей серії "Кінець ери радянської зброї" читач зможе дізнатись про те, чому вторгнення Росії в Україну вже у короткочасній перспективі спричинить поглиблення кризи для її й без того ослабленої «оборонної» промисловості. Ми також розповімо про те, як санкції проти російських компаній та встановлені урядами квоти на придбання зброї з РФ відіграли вирішальну роль в обмеженні їх глобальної присутності на ринку озброєнь.

Ту-22М3 з Х-22 на центральній точці підвіски. Ракета Х-22 має вкрай обмежені можливості, бо розроблялась для знищення авіаносців США ще у 50-х роках.

Читач також зможе дізнатись про те, що Україна мала та має свого союзника у стані ворога. Таким союзником виявляється стала корупція в армії агресора та особливо в її оборонно-промисловому комплексі. Саме завдяки їй мільярди рублів, виділених на реформи та переозброєння, осіли в кишенях генералів і пов’язаних з ними ділків росВПК. Схоже, це той випадок, коли таке засуджуване у цивілізованому світі явище, як корупція, зіграло Україні на руку.

Люди з оточення путіна опинилися серед клієнтів панамської фірми Mossack Fonseca, яка реєструє компанії в офшорах. Це фінансист Юрій Ковальчук, якого називають особистим банкіром президента, друг президента віолончеліст Сергій Ролдугін та десятки чиновників – власників зарубіжних фірм.

Спостерігачі пов’язують поразки російських окупантів в Україні не в останню чергу з наслідками розкрадань та шахрайства з виділеними на оборонні програми бюджетними коштами. Ці явища в останні роки мали масовий характер, як на підприємствах росВПК, оборонних НДІ, так і в армії країни-агресора. Ми покажемо яскраві приклади, як це відбувалось та назвемо імена цих "героїв" та розповімо про їх "подвиги".

Леонід Рейман. В квітні 2021 року компанія, яка виробляє портативну мультирежимну станцію тактичного призначення Азарт, і її власник Леонід Рейман, який є колишнім міністром зв’язку РФ, потрапили під розслідування за шахрайство, як вважають спостерігачі, через використання у виробництві дешевих китайських запчастин

Читачам також буде цікаво дізнатись, що розкрадання почалися з самого початку Державної програми модернізації озброєння, яка діяла в Росії з 2011 по 2020 роки й бюджет якої складав 20 трлн рублів. Цікаво, що перевірки банків, через які проходили кошти російського державного оборонного замовлення, показали, що на «виведення в готівку» у різні роки йшло від 50% до 70% коштів, які виділялись Міноборони РФ для модернізації армії. До речі, програми імпортозаміщення, які були запроваджені після санкцій 2014 року, не досягли своїх цілей у тому числі й через недофінансування та корупцію у ВПК.

Саме завдяки цьому «високоточна і керована» зброя росіян виявилася не лише малочисельною, але і залежною від імпортованих компонентів. І, до речі, поповнення парку керованих крилатих і балістичних ракет напряму пов’язано з використанням комплектуючих, які рособоронпром наразі не може собі закупити через впровадження санкцій та експортного контролю.

Багато хто говорить, що сьогоднішня війна — це війна між системою корумпованого управління Росії та системою прозорого та підзвітного управління країн Заходу. І якщо для Заходу ця війна стане поштовхом до подальшого викорінення корупційних проявів, то для Росії її поразка буде наслідком, в тому числі тотальної корупції в оборонній сфері та армії.

Ми також покажемо що відбувається на ринках озброєнь. Окремо поговоримо з читачем про перспективи української оборонної промисловості, що також родом із "совка", але може мати набагато кращі перспективи.

Сьогодні Україна має унікальний шанс остаточно позбавитися від радянської спадщини, як у військово-технічному сенсі, так і у самих підходах до формування збройних сил і перебудови оборонної галузі під стандарти НАТО

Війни не лише змінюють геополітичні розклади, але є і технологічними рушіями у сфері озброєнь. Сьогодні Україна має унікальний шанс остаточно позбавитися від радянської спадщини, як у військово-технічному сенсі, так і у самих підходах до формування збройних сил і перебудови оборонної галузі під стандарти НАТО. Причому, цей процес унікальний вже тим, що відбувається по ходу війни, коли українська армія перебудовується і перенавчається в бойових умовах. Це болючий і не швидкий, але необхідний і невідворотний процес, якщо ми хочемо перемогти Росію — цей перефарбований у триколор СРСР.

Очевидно, що після поразки від України на Росію чекають великі неприємності як виробника зброї. На тлі того, що пострадянські технології, які РФ використовувала у своєму ВПК, масово показали свою неспроможність у протистоянні з сучасними західними, ринок озброєнь для неї буде поступово закриватись. Агресія Росії проти України, на думку військових експертів, спричинить зміну в попиті, пропозиції та пріоритетах у військових закупівлях не лише у Європі, але і в усьому світі.

Знищений ЗСУ у районі Балаклії літак так званих "повітряно-космічних сил" РФ: Су-30 або Су-34

Санкції проти російських оборонних компаній та встановлені урядами квоти на придбання зброї з РФ уже відіграли суттєву роль в обмеженні їх глобальної присутності на ринку озброєнь.

Разом з тим, обмеження доступу РФ до західних технологій та закриття можливостей для конкуренції на ринку озброєнь відкриває великі можливості для України.

Щоб дізнатись більше та бути в тренді – слідкуйте за серією статей "Кінець ери радянської зброї" від Defense Express!

Читайте також: Стало зрозуміло, для чого рашисти почали "економити" свої ракети "Калибр"