xcounter
#

Іспанії знадобилось 2 місяці, щоб визначитись – Leopard 2 вона Україні таки не дасть

9271
 Leopard 2A4 іспанської армії, ілюстративне фото з відкритих джерел
Leopard 2A4 іспанської армії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Мадрид так і говорить – їхні танки настільки "старі", що їх "небезпечно" посилати на фронт

Уряд Іспанії прийняв остаточне рішення взагалі не передавати Збройним Силам України танки типу Leopard 2, що стояли на складах зберігання іспанської армії. Про це оголосила міністр оборони Іспанії Маргарита Роблес, пише видання El Mundo.

Ще три тижні назад уряд Іспанії заявляв іншу концепцію – мовляв, вони готові до кінця 2022 року передати для ЗСУ 10 своїх танків Leopard 2A4 зі складів зберігання, але Мадриду потрібно до 15 мільйонів євро для ремонту розконсервованої бронетехніки.

Читайте також: Скільки Т-64 залишилось в строю ЗСУ, і яке майбутнє має цей танк (відео)
Leopard 2A4 іспанської армії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Тепер же Роблес говорить таке – мовляв, усі іспанські Leopard 2A4 на базах зберігання мають настільки поганий технічний стан, що такі танки в принципі небезпечно посилати на фронт. І це начебто стало зрозуміло лише після трьох тижнів відповідних перевірок та випробувань.

Схоже, таким чином уряд Іспанії заявив "відмазку", щоб не зізнаватись – їм просто не вистачило волі зламати опір своїх військових у питанні підтримки України. Бо і в минулому "раунді" була така конфігурація – на складах зберігання в Іспанії є взагалі-то 53 танки Leopard 2A4, але армія готова віддати лише десяток, інші 43 – потрібні як шасі до БРЕМ чи як "донори запчастин".

Leopard 2A4 іспанської армії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Взагалі-то, за даними The Military Balance, на кінець 2021 року армія Іспанія мала в строю 327 танків типу Leopard 2. І що саме заважає передати для ЗСУ саме стройові танки – Іспанія відмовчується.

Читайте також: Німеччина запропонувала Польщі Leopard 1А5 замість обіцяних Leopard 2 - схоже Берлін займався "канібалізмом"