xcounter
#

Іспанія "відкрита до перемовин" про поставку Україні Leopard 2, але натомість хоче грошей від ЄС

8582
Танк Leopard 2A4 іспанської армії, ілюстративне фото з відкритих джерел
Танк Leopard 2A4 іспанської армії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Поставка танків Leopard 2 для ЗСУ за такою схемою відбудеться не раніше кінця 2022 року

Міністр оборони Іспанії Маргарита Роблес заявила, що її країна "відкрита до перемовин" про поставку для України 10 танків Leopard 2A4 та 20 гусеничних бронетранспортерів M113 зі складів зберігання іспанської армії. Про це розповідає портал Infodefensa.

Перспектива отримати для ЗСУ комплект танків та бронетранспортерів західного виробництва для механізованого батальйону виглядає заманливо. Але дати таку техніку Міноборони Іспанії погоджується лише, якщо буде запущена така складна схема: іспанці "на папері" передають Leopard 2A4 та M113 у власність України – далі Іспанія отримує гроші ЄС на ремонт та відновлення такої бронетехніки – і лише після проведеного ремонту Україна фактично отримає танки та бронетранспортери від Іспанії.

Читайте також: Коли Україна отримає Leopard 2 чи Abrams, з їх доставкою на фронт можуть бути проблеми
Іспанські військові на бронетранспортерах M113 під час навчань НАТО в Латвії, травень 2022 року, фото з відкритих джерел

Ціна питання – від 5 до 15 мільйонів євро, які Міноборони Іспанії просить для ремонту своїх Leopard 2A4 та M113, призначених для передачі Україні. Орієнтовний строк поставки цієї бронетехніки для ЗСУ – кінець 2022 року.

Автори Infodefensa говорять, що зараз армія Іспанії має на зберіганні 53 танки Leopard 2A4. Але 15-20 таких машин доведеться розібрати як "донори запчастин", інші 20 "Леопардів" - іспанські військові начебто хочуть повернути в стрій як БРЕМ або самохідні мости.

Танки Leopard 2A4 іспанської армії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Іспанія за останнє десятиріччя не мала досвіду безоплатної передачі військової техніки як допомоги іншим країнам, окрім випадку в 2010 році з передачею одного патрульного літака С212 для Мавританії. Тому й настільки "захопилась" бюрократичним процесом.

З іншої сторони, у питаннях військової допомоги Україні Іспанія проявляє непослідовність, що межує з образою, пише Infodefensa. Наприклад, у квітні 2022 року іспанці заявили, що передають для ЗСУ 200 тонн вантажів та 20 армійських вантажівок, а по факту – Іспанія ці вантажівки в останній момент забрала собі, без погодження з Україною.

БТР M113 іспанської армії, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Повітряні Сили підтвердили, що чеські Мі-24В уже працюють по рашистам