xcounter
#

Скільки Т-64 залишилось в строю ЗСУ, і яке майбутнє має цей танк (відео)

51041
Танк Т-64 Збройних Сил України, ілюстративне фото довоєнних часів
Танк Т-64 Збройних Сил України, ілюстративне фото довоєнних часів

І чому Україні потрібно буде кооперуватись з іншими державами, щоб зберегти потенціал своїх бронетанкових підприємств

За підсумками 5 місяців боїв проти російських окупантів в строю Збройних Сил України залишилось близько 600 танків типу Т-64БВ, які зараз зосереджені в двох танкових бригадах та в декількох "старих" механізованих бригадах, що існували в складі ЗСУ до 2014 року.

Таку оцінку військовий експерт та підполковник запасу ЗСУ Микола Саламаха висловив в інтерв’ю директорові інформаційно-консалтингової агенції Defense Express Сергію Згурцеві, що вийшло в рамках спільного проекту Defense Express і телеканалу "Еспресо".

Читайте також: До України із Балкан прямує одразу батальйон "російських" Т-72А (відео)

Фахівець наголосив, що війна з РФ може тривати мінімум півроку або навіть рік, відповідно – складно спрогнозувати, яка кількість Т-64БВ залишиться після війни в строю, і яку кількість пошкоджених машин вдасться відновити. "Та кількість, яка залишиться – певно буде не надто великою", - сказав Саламаха.

І припустив – вцілілі Т-64 можуть розподілити або на дві окремі танкові бригади, або ж "розпорошити" для танкових батальйонів механізованих бригад ЗСУ.

Танки Т-64 Збройних Сил України, ілюстративне фото довоєнних часів

На думку фахівця, потенціал для післявоєнної модернізації танків типу Т-64БВ – наявний. А танки Т-64БВ модернізації зразка 2017 року можуть прослужити в строю ЗСУ ще як мінімум 10-15 років.

Але водночас зараз в строю ЗСУ є танки типу Т-72 одразу декількох модифікацій – Т-72АВ, Т-72АМТ, польські Т-72MR1 і PT-91 Twardy. По цьому парку танків також треба буде ухвалювати окреме рішення, зважаючи в першу чергу на те, скільки таких бойових машин залишиться в строю ЗСУ.

Т-72 Збройних Сил України, фото довоєнних часів

Щоб зберегти потенціал наших бронетанкових підприємств, Україні доведеться кооперуватись з іншими державами, наприклад з Чехією.

Бо, наприклад, своя конструкторська школа, щоб напрацювати рішення для створення нового танка – у нас є. Але щоб самостійно запустити виробництво такої машини – економічних ресурсів у нас нема.

Читайте також: Польські танки PT-91 Twardy вже в Україні - передачу офіційно підтверджено без розголошення кількості