xcounter
#

Болгарія замовляє додаткові F-16: скільки коштують 8 винищувачів і скільки доведеться чекати

2353
F-16
F-16

Приклад Болгарії знову демонструє не тільки високу вартість винищувачів навіть 4+ покоління, а й дефіцит цього озброєння у світі та реальні строки виконання замовлень

Болгарія вирішила розширити свій авіаційний парк на ще вісім F-16, на додачу до чинного контракту на аналогічну кількість машин, замовлених ще у 2019 році.

Вартість нової угоди, яка ще має бути затверджена парламентом країни становить 1,3 млрд доларів, повідомив в.о. міністра оборони Болгарії Димитар Стоянов, сповіщає Reuters. Водночас згода з боку США на таку закупівлю вже отримана.

Читайте також: Російський "ленд-ліз" в одному фото: окупанти "загубили" сотні боєприпасів, які швидко повернуться до власників
F-16

У вартість угоди також включено озброєння, додаткові двигуни, навчання та інші супутні послуги. Але варто зазначити, що перші машини з замовленої партії надійдуть десь після 2027 року. Водночас замовлені ще три роки тому вісім F-16 спочатку очікувались у 2023-2024 роках, а тепер не раніше 2025 року.

Така затримка у виконанні контакту з боку Lockheed Martin пояснюється наслідками коронокризи та збоєм у постачанні комплектуючих. І Болгарія не перша країна НАТО, якої торкнулось затримка саме F-16. Зокрема, Словаччина у 2019 році також замовила 14 винищувачів F-16V Block 70/72 за 1,8 млрд доларів, але виконання цього контракту вже декілька разів переносилось і тепер знаходиться десь на рівні 2024 року.

Нагадаємо, що основою повітряних сил Болгарії є 14 МіГ-29, технічний стан та боєготовність яких викликали побоювання вже багато років. До них не вистачало комплектуючих, а замовлені Софією роботи з їх відновлення у РФ, відповідно до контракту 2018 року, були зірвані.

Читайте також: У Польщі оголосили приголомшливу кількість корейських танків K2, які будуть виробляти самостійно