xcounter
#

У Польщі оголосили приголомшливу кількість корейських танків K2, які будуть виробляти самостійно

Танк K2
Танк K2
52415

Польща претендує на те, щоб стати найбільш боєготовою та потужною країною НАТО у Європі, а головне здійснює це шляхом не простої закупівлі, а локалізації виробництва нового озброєння

Після підписання контракту між Польщею та Кореєю відносно закупівлі 180 танків K2 за 3,37 млрд доларів, стали відомі й подальші плани щодо локалізації їх виробництва у версії K2PL. Їх кількість, включно з передачею технологій, цілком і виправдовує доволі вагому вартість цієї угоди.

Бо мова йде про те, що Варшава збирається самостійно побудувати ще 820 танків K2PL, повідомляє польське видання Defense24. Враховуючи інші контракти на Abrams, модернізацію Leopard 2 до версії Leopard 2PL, це дозволить Війську польському мати на озброєнні до приблизно 1600 танків сучасних типів.

Читайте також: Німеччина очікувано провалила "голосування за танки" для України

Танк K2
Корея також активно пропонує танк K2 Норвегії

Для розуміння, станом на 2021 рік Польща мала на озброєнні, за даними Military Balance, 808 танків, з яких 561 належали до радянських Т-72 та їх модифікацій включно з PT-91 Twardy, значна частина з них була передана Україні у межах допомоги.

Також вже визначена і компанія, на плечі якої покладено виробництво K2PL, нею стала Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ). Саме вона у співпраці з Hyundai Rotem має освоїти випуск всіх основних систем включаючи гармату, автомат заряджання, двигун тощо. Самостійний випуск цих компонентів має також і значно знизити вартість експлуатації всіх K2 у Польщі.

Зазначимо, що K2PL має значні відмінності від K2. За попереднім планом, який ще може бути змінений, база танка розширюється з шести до семи катків, має зрости й бронювання, включно з інтеграцією комплексу активного захисту, додані додаткові електронні системи. І це за умови, що навіть базова версія K2 вже має більш ніж високі характеристики та можливості.

K2PL
Орієнтовний вигляд K2PL

Окрім того, PGZта Hyundai Rotem будуть спільно вести розробку нового танка - K3. На додачу до цього, компанії будуть співпрацювати у створенні та випуску колісних БМП. Очікується, що саме нова машина, а не наявна зараз у корейському "кейсі" K808, замінить бронемашину Rosomak на базі Patria у майбутньому.

Читайте також: Схоже, що не всі мобілізовані рашисти доїдуть на фронт: бійки по дорозі, хто кому "чебурек", літня форма та утилізація ще у літаку (відео)