xcounter
#

"Чорна пантера" у польському варіанті: чи стане південнокорейський К2PL основним бойовим танком Польщі

1718
K2PL MBT
K2PL MBT

​Цього року на виставці MSPO в Польщі південнокорейський концерн Hyundai Rotem разом зі стандартним K2 Black Panther представила концепт танка K2PL, адаптованого до вимог Міністерства національної оборони й Війська Польського

У рамках програми основного бойового танка нового покоління Wilk міноборони Польщі планує придбати нову машину, яка замінить у військах танки T-72M1 і PT-91 Twardy. Формально аналітична та концептуальна робота, пов’язана з цією програмою, розпочалася ще у 2017 році. Також програма Wilk є одним з пріоритетів останньої редакції польського Плану технічної модернізації до 2035 року.

Один з варіантів у рамках програми Wilk – це польська версія південнокорейського основного бойового танка K2 Black Panther від південнокорейської компанії Hyundai Rotem. Ця пропозиція передбачає варіант промислового співробітництва з польською оборонною промисловістю, зокрема й виробництво польської версії танка K2PL у Польщі.

Читайте також: З’явилося відео з випробувань новітньої версії танка Abrams М1
Польща основний бойовий танк
На виставці в Польщі представлені танки К2 і К2PL. Разом з тим, танк K2PL має декілька особливостей, що відрізняють його від оригіналу.

Стверджується, що K2PL може отримати більш міцне бронювання корпуса й башти. Екіпаж польської версії танка, як і в оригінала, складатиметься з трьох осіб. Озброєний K2PL буде корейською 120-мм гарматою з довжиною ствола 55 калібрів.

Разом з тим, шасі польської версії було подовжено на один опорний каток, що, ймовірно, покращить ергономіку та комфорт екіпажа, однак впливатиме на збільшення ваги.

PT-91 Twardy
Польща шукає заміну своїм T-72M1 і PT-91 Twardy

Як і К2, К2PL матиме сучасны сенсори, а представники корейської промисловості раніше говорили про можливість інтеграції деяких польських компонентів. Танк зможе автоматично виявляти та супроводжувати цілі, а система управління вогнем забезпечить можливість боротьби з гелікоптерами.

У рамках програми Wilk Польща планує придбати не менш як 500 нових бойових танків. Наразі відомо, що минулого року польське оборонне відомство заявило про готовність приєднатися до проєкту французько-німецького основного бойового танка MGCS, однак перемовини між трьома країнами ні до чого не привели.

Про те, яким буде європейський танк майбутнього передплатники Defense Express можуть ознайомитися в нашому матеріалі.

MGCS
Зовнішній вигляд MGCS ще не відомий. Вважається, що це може бути симбіоз найбільш вдалих рішень з Leopard 2A7 та Leclerc

Наразі відомо, що Варшава навряд чи буде співпрацювати з Парижем та Берліном, тому міноборони шукає альтернативні варіанти, одним з яких може стати польська версія південнокорейського танка.

Читайте також: ​Армія США отримала перші тестові легкі танки Mobile Protected Firepower