xcounter
#

Момент коли зброя перестала коштувати гроші: як у генштабі Війська Польського описали ситуацію на ринку озброєння

9532
Польща вже опановує Abrams
Польща вже опановує Abrams

Тепер для закупівлі озброєння замало просто мати значні фінанси, бо тепер головним стає ще один параметр

Питання де брати озброєння стало головнішим за питання за які кошти його купити. Це неможлива ще декілька років тому ситуація зараз цілком панує на ринку озброєння, про що говорить доволі відверта розмова начальника генштабу збройних сил Польщі Раймунда Андежйчака (Rajmund Andrzejczak) з американським виданням Breaking Defense.

Справа в тому, що Варшава за останні роки уклала цілу низку оборонних угод на значні суми, а після вторгнення РФ в Україну питання фінансування війська для Польщі, здається, перетворилось на головну національну задачу. Корейські танки та САУ, Abrams, винищувачі F-35 та знову ж корейські FA-50, Patriot, HIMARS, ударні вертольоти AH-64 Apache, контракти на мільярди доларів кожен.

Читайте також: У кого Кремль може канючити реактивні снаряди для РСЗВ "Смерч" та "Ураган", які стали у РФ дефіцитом
Раймунд Андежйчак
Начальник генштабу збройних сил Польщі Раймунд Андежйчак

"Ми просто взяли наші валізи з грошима і як чорти крутимось по всьому світу [ориг. - going like hell around the world], щоб щось купити. Але справа не в грошах, в нас є гроші, більше ніж я міг колись собі уявити у будь-який момент свого життя. Справа у промисловості та її можливостях", - доволі прямо розповів Раймунд Андежйчак.

За його словами промислові компанії й досі живуть у межах мирного часу, коли вже потрібно переходити на "виробничий ритм напіввоєнного часу" для того, щоб закрити потребу в озброєнні. Таким чином, зараз для зброї головним параметром стали не гроші, вона й надалі продовжує коштувати астрономічні суми. Тепер, питання не у ціннику, питання у наявності й часі, який необхідний на виготовлення озброєння.

F-16
Польща активно розмірковує провести модернізацію своїх F-16

Також він не став замовчувати те, що Польща активно спустошила свої запаси озброєння заради України, але не став конкретизувати перелік озброєння, які стали дефіцитом, окресливши їх, як боєприпаси, високоточна зброя та "базове обладнання для критичних потреб".

"Ми знаємо, що стратегічна ціль - підтримати Україну. Це стратегічна задача держави та моя головна місія. Через це, а також через ризики на які ми пішли, деякі запаси вже вичерпались", - визнав начальник генштабу збройних сил Польщі.

Зазначимо, що про дійсно тектонічну зміну ринку та взагалі появі дефіциту озброєння, Defense Express присвятив окремий матеріал.

Читайте також: РФ дожартувалась з "Іскандерами" - отримали ATACMS під боком: Естонія замовляє HIMARS з балістичними ракетами