xcounter
#

У кого Кремль може канючити реактивні снаряди для РСЗВ "Смерч" та "Ураган", які стали у РФ дефіцитом

РСЗВ "Смерч" армії РФ
РСЗВ "Смерч" армії РФ
15510

РСЗВ "Смерч" та "Ураган" доволі малопоширене у світі озброєння, що дозволяє звузити перелік країн, які можуть піти на ризик постачання озброєння до РФ

Головне управління розвідки Міністерства оборони України повідомило, що наразі РФ намагається закрити деякі дефіцитні позиції озброєння шляхом імпорту.

Для цього Москва веде перемовини з іншими країнами, предметом яких є постачання боєприпасів й ракетного озброєння до РСЗВ "Смерч" та "Ураган". Паралельно з цим вже два місяці йде вивезення з Білорусі артилерійських боєприпасів у калібрах 122-мм та 152-мм, а Москва не полишає надію домовитись з Тегераном щодо балістичних ракет.

Читайте також: Скільки може тривати кампанія ударів по електростанціям, і скільки часу потрібно на блек-аут

Відповідні проєкти домовленостей угод між цими країнами існують, але на сьогодні постачання такого озброєння не зафіксовано, зазначається у повідомленні. Водночас вкрай цікаво зрозуміти, з ким РФ може проводити обговорення закупівлі реактивних снарядів для таких РСЗВ, як "Смерч" та "Ураган". Справа в тому, що, на відміну від "Града", ці радянські РСЗВ є значно менш поширеними й можливо сформувати доволі вузький перелік країн.

Відносно "Смерч", відповідно до даних Military Balance за 2021 рік, він знаходився на озброєнні наступних країн:

РСЗВ
  • Вірменія: 2 од.
  • Азербайджан: 30 од
  • Білорусь: 36 од
  • Туркменістан: 6 од
  • Індія: 42 од
  • Алжир: 18 од
  • Кувейт: 27 од
  • Сирія: невідома кількість
  • ОАЕ: 6 од

Щодо РСЗВ "Ураган":

РСЗВ
  • Білорусь: 36 од
  • Киргизстан: 6 од
  • Молдова: 11 од
  • Туркменістан: 60 од
  • Узбекистан: 48 од
  • Сирія: невідома кількість
  • Еритрея: 9 од
  • Гвінея: 3 од

З цього переліку можливо одразу виключити Азербайджан та Молдову, які логічно займають відносно жорстку позицію відносно РФ. Білорусь та Сирію можливо не розглядати, бо у цьому випадку Москва не вела б перемовини, а просто поставила перед фактом, що вилучає певне озброєння.

Відносно Вірменії та Еритреї, остання - одна з небагатьох країн, яка підтримує РФ навіть в ООН, й перемовини з ними відносно продажу озброєння можуть мати певний успіх. Але обсяги наявного в них озброєння навряд можуть зробити ці перемовини ефективними навіть у випадку досягнення домовленості. Останнє справедливо й відносно Гвінеї.

Навряд буде ризикувати своєю репутацією Алжир, Кувейт та ОАЕ, які за продаж РФ озброєння можуть бути відрізані від можливості імпорту західного озброєння.

РСЗВ

Тому доволі вірогідними країнами, з якими РФ вимушена проводити перемовини, є азійські країни колишнього СРСР: Туркменістан, Узбекистан та Киргизстан. В цьому випадку найбільш результативними можуть бути перемовини Кремля саме з Туркменістаном, який має доволі значну кількість "Ураганів" та певну кількість "Смерчів", що одночасно означає і наявність запасів боєприпасів для них.

Також країни активно та регулярно продовжують перемовини та співробітництво у різних сферах. Зокрема найближча зустріч на рівні очільників МЗС має пройти у Москві вже 6 грудня. Водночас вже Кремль демонструє підвищену активність на дипломатичному фронті відносно Узбекистану, який намагається долучити країну у новий "економічно-енегретичний союз".

З переліку країн залишається Індія, яка має значні запаси РСЗВ "Смерч". Також ця країна, попри загрозу санкцій, продовжує закуповувати російське озброєння. Контракт на С-400 продовжує діяти, як і спільне виробництво ракет Brahmos. Чи піде Делі на постачання озброєння, враховуючи наявність у руках Кремля доволі значних важелів впливу, питання відкрите. Але не менші важелі впливу й у Заходу.

Але є ще один вкрай важливий момент і він торкається Китаю. Справа в тому, що на озброєнні цієї країни знаходиться свій аналог "Смерча" - PHL-03, при цьому у значній кількості у 175 одиниць. Він має аналогічний калібр та аналогічну масу реактивного снаряда, навіть виглядають вони максимально схоже. Чи сумісні китайські боєприпаси з радянською системою - достеменно невідомо, але існує висока ймовірність, що так.

PHL-03
PHL-03

Таким чином можливості РФ щодо отримання нових реактивних снарядів до важких РСЗВ активно тяжіють до азійського регіону. На першому місті - саме азійські республіки колишнього СРСР, які Москва, вустами своїх пропагандистів, відверто розглядає, як не окремі незалежні країни, а як частину своїх територій. Водночас запаси озброєння Китаю мають значно більший обсяг.

У будь-якому випадку, за інформацією ГУР, поки угода з гіпотетичним постачальником боєприпасів не укладена. І залишається лише сподіватися, що так це й залишиться.

Читайте також: Чи захистять Patriot у Польщі небо України та скільки їх потрібно, якщо вони будуть розміщені в Україні