xcounter
#

У РФ заявили, що Індія не відмовилась від контракту на С-400

2795
С-400
С-400

​Далеко не всі країни відмовляються від рашиської зброї, навіть попри загрозу санкцій з боку США, або саме так хочуть показати це у РФ

Очільник компанії "Рособоронэкспорт" Алєксандр Міхеев (Александр Михеев) повідомив рашиським ЗМІ, що РФ успішно виконує контракт на постачання до Індії зенітних ракетних комплексів С-400. За його словами до кінця 2023 року мають бути передані всі п'ять полків.

"З Індією контракт успішно реалізується, найближчим часом ми поставляємо другий полк, перший полк поставлено, проведено навчання понад 200 фахівців. До кінця 2023 року ми здійснимо постачання всіх п'яти полків", - заявив Міхєєв, додавши, що це відповідає строкам виконання контракту.

Читайте також: Десятки F-22 "на пенсії" і безпілотний літак для NGAD: Повітряні сили США обирають розробки майбутнього

Нагадаємо, що договір між Москвою та Делі був укладений у жовтні 2018 року, його вартість становить 5,5 млрд доларів. Після цього США одразу попередили Індію щодо можливих санкцій та декілька разів нагадували про них.

С-400

Але у середині липня нижня палата Конгресу США проголосувала за виключення цього контракту з під санкцій за законом CAATSA. Його автором став американський конгресмен індійського походження Ро Ханна (Ro Khanna), але поки цей законопроєкт далі не пішов.

З огляду на все, зараз Вашингтон намагається знайти рішення з доволі складної ситуації. Не накладання санкцій на Індію вже критикується Туреччиною, яка свого часу також закупила С-400, а накладання - певною мірою охолодить відносини Вашингтону та Делі.

С-400

Ще у 2019 році мова навіть йшла про альтернативне джерело посилення протиповітряної оборони Індії з боку США, але з цього часу так нічого і не відбулось. Також треба нагадати, що саме Індія може стати для РФ шпаринкою для

експорту свого озброєння

до інших країн, а залежність індійської армії від

російської зброї доволі критична

. Звісно Делі здійснює певні кроки, наприклад, достроково відмовилась від контракту

на вертольоти Ми-17

.

Але у цій історії є ще один компонент, кроки США з унеможливлення виконання контракту РФ шляхом максимального контролю за експортом необхідних компонентів західного виробництва, які можуть використовуватись у С-400. Наприклад, як мінімум, процесорів та іншої високотехнологічної електроніки.

С-400

Такий шлях дозволяє і не створювати публічну точку напруження з Індією, але все ж таки унеможливити РФ шанси отримати додаткові гроші для свого військово-промислового комплексу.

Читайте також: "Роскосмос" вперше показав нарис російської орбітальної станції: коли вся космонавтика у вигляді макету