xcounter
#

Десятки F-22 "на пенсії" і безпілотний літак для NGAD: Повітряні сили США обирають розробки майбутнього

15377
Десятки F-22 "на пенсії" і безпілотний літак для NGAD: Повітряні сили США обирають розробки майбутнього

Зберегти декілька десятків F-22 і максимально "осучаснити їх" чи вивільнити засоби на нові проекти – ось у чому питання

Блокування Конгресом США планів Повітряних сил країни щодо виведення з експлуатації 33 винищувачів F-22 може негативно вплинути на одну з інших пріоритетних програм служби щодо безпілотних літаків для винищувачів шостого покоління, розповідають у виданні Defense News.

Читайте також: На підприємстві Lockheed Martin "засвітився" цікавий об’єкт: його пов’язують з секретним винищувачем NGAD
винищувач шостого покоління
Ймовірний вигляд майбутнього винищувача NGAD

Так, раніше у Повітряних силах США планували відправити на запчастини понад три десятки винищувачів F-22, щоб вивільнити кошти для таких проектів, як бомбардувальник B-21, програми гіперзвукової зброї та розробка літаків майбутнього Next Generation Air Dominance (NGAD).

Разом з тим, законодавці не тільки розкритикували та скасували план "канібалізації" літаків, але й закликали модернізувати старі моделі F-22 до новітньої конфігурації.

F-22
Художнє зображення модернізованого F-22. Джерело: Повітряні сили США

Водночас один з високопоставлених чиновників ПС США Ендрю Хантер заявив, що відмова від програми скорочення парку F-22 значно уповільнить прогрес розробки програми Collaborative Combat Aircraft (CCA), метою якої є розгортання парку безпілотних літаків для посилення NGAD та інших винищувачів під час виконання бойових задач. Також зауважується, що програма CCA є пріоритетною для міністра ПС США Френка Кендала.

Разом з тим, питання додаткового фінансування не зможе дозволити одночасно повноцінно зберегти винищувачі F-22 та продовжити роботу з Collaborative Combat Aircraft – за словами Хантера, є обмеження в інфраструктурі та людських ресурсах, які не завжди можна вирішити за допомогою додаткових коштів.

Водночас наразі ПС США спільно з виробником F-22 компанією Lockheed Martin працюють над складанням кошторису на модернізацію 33 старих літаків – за даними 2019 року, це буде коштувати близько 50 млн доларів за літак, однак низка факторів, зокрема обмеження ланцюга постачань, можуть вплинути на цю суму.

Читайте також: "Ведений" БПЛА буде коштувати як F-35: у США назвали приголомшливі ціні авіаційної програми NGAD