xcounter
#

F-22 стане ще небезпечнішим з новою секретною ракетою: літак оновлять до рівня "найсмертоноснішого у повітрі"

10132
F-22 стане ще небезпечнішим з новою секретною ракетою: літак оновлять до рівня "найсмертоноснішого у повітрі"

У США готуються якомога довше "протримати у повітрі" свій винищувач п’ятого покоління

На фото нижче – художнє зображення модернізованого F-22, нещодавно опубліковане головою повітряного бойового командування США Марком Келлі – це зображення натякає на те, як виглядатиме майбутнє стелс-винищувача класу "повітря-повітря", розповідають у виданні The War Zone.

F-22
Художнє зображення модернізованого F-22. Джерело: Повітряні сили США

Наразі США працюють над наймасштабнішою в історії програмою модернізації винищувача F-22 під назвою Raptor Agile Capability Release (RACR).

Читайте також: Винищувачі F-22 вперше в історії під командуванням НАТО будуть захищати схід Європи від РФ

Ідея цієї програми полягає в тому, що раз на рік Повітряні сили США будуть оновлювати програмне забезпечення цього літака й інколи вноситимуть незначні внутрішні зміни в обладнання.

"Міністр Повітряних сил США Френк Кендалл каже, що Raptor – це рішення для панування у повітрі доти, доки не з’явиться система домінування у повітрі наступного покоління NGAD. Загроза стає все складнішою і наша відповідь на це – модернізація Raptor декількома способами", – каже майор Кевін Отрі, льотчик-випробувач 422 випробувально-оціночної ескадрильї "Зелені кажани", що дислокується на авіабазі Нелліс, штат Невада.

F-22
F-22 зроблять ще потужнішим

Як пояснює Отрі, якщо США будуть модернізовувати F-22 щорічно, то "зможуть отримати бойові можливості швидше, ніж ми бачили останнім часом".

Дослідницько-конструкторські випробування першої фази масштабної модернізації під позначенням R1 були завершені майже рік тому – 16 серпня 2021 року, водночас наразі відомо, що перші літаки у діючих ескадрильях вже почали отримувати модернізацію R1.

Одне з удосконалень, яке отримав F-22 у рамках R1 – це можливість повністю використовувати стандартний протокол передачі даних Link 16 – протягом всього терміну служби Raptor, окрім деяких винятків, міг ділитися даними, які він збирає, тільки з іншими F-22, а, наприклад, у 2020 році США тестували стелс-дрон XQ-58A Valkyrie як шлюз для F-22 і F-35.

F-22 F-35 безпілотник
Безпілотник разом з винищувачами на випробуваннях

Водночас найголовніше у R1 – це те, що F-22 готують для JATM – нової секретної повітряної тактичної ракети AIM-260, бойові випробування якої мають пройти вже влітку цього року.

Зазначається, що програма JATM повністю залежить від стандарту RACR і F-22 потребує фази R1 і R2, які передбачають майже всі кроки – від інтеграції ракети у програмне забезпечення і до взаємодії з ракетою стосовно її наведення на ціль. "У JATM є багато нових технологій, які набагато більш просунуті, ніж наші сьогоднішні AIM-120 AMRAAM", – зауважує Отрі.

Ракета AIM-120
Ракета AIM-120

Друга фаза R2 розпочалася у серпні 2021 року і включала три наступальні та два оборонні випробування протиповітряних місій. Фаза R2 передбачає велику кількість програмного забезпечення JATM – це важливо, оскільки ПС США розробляють інтерфейс "пілот/транспортний засіб".

У рамках R3 буде розширено можливості Link 16 шляхом обміну повідомленнями між союзними військами. Крім того, фаза R3 передбачає деякі оновлення для існуючих датчиків.

Крім того, F-22 також отримає пасивний датчик AIRST, який дозволить відстежувати цілі на значних відстанях – раніше від цього оновлення відмовлялися з метою економії, однак наразі ПС США хочуть повернутися до цієї ідеї.

Читайте також: У США хотіли "канібалізувати" понад три десятки винищувачів F-22: що будуть робити з "небоєздатними" літаками