xcounter
#

Перший політ з винищувачами: стелс-дрон XQ-58A Valkyrie випробували як шлюз для F-22 і F-35

6774
Запуск безпілотника на полігоні армії США в Юмі, штат Аризона, 9 грудня 2020 року
Запуск безпілотника на полігоні армії США в Юмі, штат Аризона, 9 грудня 2020 року

Утім, частину завдань під час випробувань винищувачі та безпілотник виконати не змогли

Військово-повітряні сили США успішно продемонстрували можливості нового шлюзу зв’язку і даних, частково призначеного для встановлення на спеціально сконфігурованому безпілотнику XQ-58A Valkyrie, щоб винищувачі F-22 і F-35A могли приховано обмінюватися інформацією.

Під час цих випробувань БПЛА XQ-58A також вперше здійснив напівавтономний політ разом з F-22 і F-35.

Читайте також: Легкі, "роїсті" та смертоносні: Морська піхота США висунула вимоги до нових ударних персональних безпілотників
F-22 F-35
Безпілотник разом з винищувачами на випробуваннях

Річ у тім, що ці два винищувачі не можуть повноцінно "спілкуватися" між собою через те, що вони використовують різні форми сигналів та обладнання для зв’язку. Завдяки шлюзу можна отримати обидва потоки даних, об’єднати цю інформацію та передати її назад кожному літаку в межах прямої видимості.

Завдяки цьому пілоти отримають повну картину того, де знаходяться всі інші, що вони роблять та що вони бачать на своїх сенсорних системах, а також дозволяє їм спілкуватися один з одним.

Kratos XQ-58A
Під час підготовки до випробувань

Використання малопомітного безпілотника для цієї задачі – новий і актуальніший варіант, аніж використовувати великі переобладнані авіалайнери чи капсули на бойових літаках.

Зазначається, що випробування проходили під керівництвом ВПС США і мали допомогти розв’язати проблеми обміну даними між різними винищувачами.

Нова система обміну даними і ретрансляції на XQ-58A Valkyrie, а також ця конкретна конфігурація безпілотника, що брав участь у випробуваннях, розробляються у рамках програми gatewayONE і attritableONE відповідно.

F-35
F-35

Ці програми є частиною великого проєкту Advanced Battle Management System (ABMS), про який Defense Express розповідав раніше. Зазначається, що під час випробувань корисне навантаження gatewayONE було інтегроване на безпілотник XQ-58A, серійний номер 15-8002.

Разом з тим стверджується, що випробування за участі винищувачів та безпілотника були не зовсім вдалими. Так, під час тестувань були успішно виконані 9 з 18 завдань.

F-22
F-22

Отже, попри прорив в інтеграції корисного навантаження gatewayONE з XQ-58A, під час випробувань не все йшло згідно з планом.

Наприклад, невдовзі після зльоту винищувачів та БПЛА, “комунікаційне корисне навантаження втратило зв’язок і деякі цілі випробувань не могли бути досягнені”, як йдеться у повідомленні ВПС США. З урахуванням цього незрозуміло, наскільки літакам вдалося обмінюватися даними.

Наземні випробування gatewayONE розпочалися у грудні 2019 року. Для доказу концепції інформація передавалася між F-22 і F-35. На цьому етапі тестувань система була встановлена на випробувальному стенді на землі, а винищувачі літали над нею, відправляючи інформацію один одному через систему.

Читайте також: Потужний ворог для безпілотників: Boeing модернізував свій бойовий лазер CLWS