xcounter
#

Легкі, "роїсті" та смертоносні: Морська піхота США висунула вимоги до нових ударних персональних безпілотників

У пошуках кращих рішень: морпіх запускає мініатюрну ракетну систему під час навчань у базовому таборі морської піхоти
У пошуках кращих рішень: морпіх запускає мініатюрну ракетну систему під час навчань у базовому таборі морської піхоти
2135

Корпус морської піхоти США прагне озброїти свої тактичні підрозділи переносним, ройовим бойовим баражучим боєприпасом. Новий елемент арсеналу вкрай потрібен для посилення бойового потенціалу підрозідів морської піхоти, що зазвичай діють автономно.

Морська піхота США оголосила про реалізацію програми під назвою "Organic Precision Fires - Infantry Light". У ній сформульовані вимоги до ударних безпілотників для екіпірування морпіхів.

Такі безпілотні системи мають розгортатися не більш, які двома людьми, мати дальність польоту до 20 кілометрів, час перебування у повітрі - 90 хвилин, бути стійкими до систем РЕБ противника, спроможними діяти у форматі ройового застосування і, звісно, бути здатними знищувати ворожі цілі та матеріальну базу противника.

Читайте також: Баражуючі боєприпаси знищують танки та стають крутішими: чому Україні потрібен "Грім"

Ці вимоги були виголошені у листопаді, і тепер Морська піхота США чекає на пропозиції від виробників.

Зараз подібні персональні ударні безпілотники застосовують Сили спеціальних операцій та Армія США. Це безпілотні літальні апарати системи AeroVironment Switchblade.

Switchblade
БПЛА-камікадзе Switchblade. Комплекс Switchblade складається із літаючого високоточного боєприпасу, пульту візуального контролю та системою управління. Запуск боєприпасу відбувається із спеціального тубусу. Switchblade знищує ціль спрямованим вибухом у вузькому секторі. За деякими даними вартість Switchblade становить $ 150 тис.

Але морпіхам потрібно більше. Насамперед, йдеться про спроможність масового застосування носимих безпілотників, що здатні взаємодіяти між собою.

"Ідея рою безпілотників полягає в тому, аби у морських піхотинців була можливість перевантажити оборону ворога або відрізати йому шляхи для відступу. Тож морпіхам потрібен ефект дії по площі.

Адже підрозділи морської піхоти, як правило, переслідують або ведуть бойові дії проти групи ворогів, а не лише проти одного чи двох хлопців, як це зазвичай роблять Сили спеціальних операцій (SOF).

Тож ройовое застосування за певним сценарієм означало б керувати поведінкою ворога вигідними для нас способами", пояснюють свої підходи та побажання у Морській піхоті США.

"Ми шукаємо збройові системи, які можуть максимізувати ефективність пошуку та знищення цілей, мінімізуючи логістичне навантаження на підрозділ. Тож у чомусь така безпілотна система має бути ефективнішою, ніж традиційні вогневі засоби морської піхоти. Як приклад, той же кулемет калібру .50.

Адже, на відміну від кулемету та міномету, застосування безпілотників є ефективнішим і безпечнішим, бо це не демаскує розташування наших підрозділів", - наголошують американські військові.

Читайте також: Простіше вже не буде: новий безпілотник Quantix Recon для "тупої" піхоти