xcounter
#

У США хотіли "канібалізувати" понад три десятки винищувачів F-22: що будуть робити з "небоєздатними" літаками

88168
У США хотіли "канібалізувати" понад три десятки винищувачів F-22: що будуть робити з "небоєздатними" літаками

Винищувач F-22 надто важливий для ПС США, щоб просто "одним махом" списати понад три десятки цих літаків

Повітряні сили США не будуть списувати понад три десятки винищувачів F-22 Raptror – відправку цих винищувачів на "пенсію" відтермінували після втручання у процес Конгресу США.

Так, раніше в цьому році в бюджетному запиті Пентагону на 2023 фінансовий рік були детально описані плани ПС США щодо зняття з озброєння 33 винищувачів F-22 у версії Block 20, у результаті парк винищувачів F-22А мав би скоротитися з 186 літаків до 153.

Читайте також: Винищувач F-22 Raptor може отримати оновлення, яке не залишить шансів російському Су-57

Таке скорочення кількості літаків пояснювалося тим, що ці літаки наразі використовуються передусім для навчання і з кожним роком ці літаки все складніше та дорожче обслуговувати.

Ще один аргумент на користь списання цих літаків у тому, що модернізація цих літаків коштуватиме 1,8 млрд доларів протягом наступних восьми років – у ПС США стверджували, що ці кошти краще витратити на модернізацію інших "Рапторів", нові винищувачі F-35A, а також на подальший розвиток програми Next Generation Air Dominance (NGAD).

Ті 33 літаки, які мали бути повністю введені з експлуатації, планували використовувати як джерело запчастин для підтримки більш боєздатного парку F-22.

F-22
F-22

Водночас наразі пропонується не тільки залишити в строю ці 33 F-22, але й модернізувати їх як мінімум до версії Block 30/35. Крім того, питання підтримання боєздатності цих "Рапторів" також є питанням "зниження ризиків", оскільки заміна цим літакам у вигляді NGAD через затримки у програмі з’явиться не так швидко, як очікувалося.

Ймовірний вигляд майбутнього винищувача NGAD
Ймовірний вигляд майбутнього винищувача NGAD

Крім того, безпосередньо літак F-22 стає важливим "активом" для ПС США, оскільки саме завдяки цим літакам удосконалюються технології, що розробляються для програми NGAD.

Читайте також: ПС США виділять понад 10 млрд доларів на модернізацію свого парку F-22 Raptor