xcounter
#

ПС США виділять понад 10 млрд доларів на модернізацію свого парку F-22 Raptor

2876
Винищувач F-22 Raptor
Винищувач F-22 Raptor

Пентагон сподівається, що роботи мають бути завершені до осені 2031 року

Повітряні сили США у п’ятницю, 5 листопада, уклали з Lockheed Martin контракт на модернізацію свого винищувача F-22 Raptor, повідомляє видання Defense News.

Угода, укладена у рамках програми Advanced Raptor Enhancement and Sustainment або ж ARES передбачає до 10 років підтримки та модернізації винищувача п’ятого покоління.

Читайте також: Божевільні маневри F-22 Raptor в захоплюючому 4K (відео)

F-22
Винищувач F-22 Raptor

Згідно з повідомленням Міноборони США, контракт буде охоплювати послуги, включаючи оновлення, удосконалення та техпідтримку Raptor. Lockheed Martin також надасть логістичні послуги та комплекти обладнання для модернізації.

Якщо всі умови контракту будуть виконані, Пентагон очікує, що роботи будуть завершені до 31 жовтня 2031 року, тобто до того часу, коли F-22 теоретично можуть відправити на пенсію.

Так, раніше про поетапну відмову від F-22 та раціоналізацію парка винищувачів говорив начальник штабу ПС США генерал Чарльз Квінтон Браун-молодший.

Високопосадовці ВПС впевнені, що цьому винищувачу не вистачить його бойових потужностей для того, щоб забезпечувати перевагу в повітрі вже в наступному десятилітті.

Водночас в майбутньому у США планують залишити в експлуатації такі літаки, як F-35, F-15EX, F-16 та винищувач шостого покоління NGAD.

Читайте також: Стелс-безпілотник проти F-22 та F-35: що ховається за проєктом Red Medium