xcounter
#

Стелс-безпілотник проти F-22 та F-35: що ховається за проєктом Red Medium

5442
Американські винищувачі п’ятого покоління отримають нового "противника". Фото: Фото: U.S. Air Force
Американські винищувачі п’ятого покоління отримають нового "противника". Фото: Фото: U.S. Air Force

​Американська компанія Blue Force Technologies​, як повідомляє видання Air Force Magazine, очікує в наступному місяці підписати контракт, який дозволить їй розпочати розробку малопомітної безпілотної повітряної системи Red Medium, яка буде виконувати роль "ворога" для винищувачів п’ятого покоління ВПС США

Компанія планує побудувати чотири літаки для демонстраційної програми. Перший політ очікується вже у 2023 році. Наразі відомо, що безпілотна платформа буде розроблятися на кошти розвитку малого бізнесу в рамках Дослідницької лабораторії ВПС та Бойового авіаційного командування (ACC).

Стелс-безпілотник
Орієнтовний вигляд майбутнього безпілотника. Джерело: Blue Force Technologies

Так, у командуванні вважають, що такий шлях – це доступний спосіб створити достатньо малопомітні, маневрені літаки, сході на винищувачі, які зможуть "по-справжньому змусити понервувати" винищувачі F-22 та F-35 ВПС США.

Читайте також: Друге життя F-117 Nighthawk: літак "засвітився" на навчаннях Red Flag 21-3
F-117 Nighthawk
Малопомітний ударний літак F-117 Nighthawk теж відіграє роль "агресора" у навчаннях

Важлива перевага такого безпілотника – вартість льотної години такої платформи, яка становитиме близько 4 000 доларів. У F-22, для порівняння, ця цифра становить від 50 000 доларів.

За словами засновника та президента компанії Blue Force Technologies, безпілотник Red Medium матиме максимальну злітну масу у приблизно 2300 кг, модульне корисне навантаження та архітектуру відкритих систем, що дозволить моделювати широкий спектр загроз.

БПЛА буде оснащений двигуном Williams FJ44-4, матиме довжину у 6 м та розмах крил у 5 м і буде здатен розвивати швидкість у 0,95 Маха. Як стверджує розробник, Red Medium буде здатний провести два бої з противником без приземлення для дозаправки.

Відомо, що раніше, у рамках більш раннього етапу контракту, компанія продемонструвала, що "у нас є конструкція літака, яка є стабільною, керованою та відповідає вимогам до характеристик та вартості".

Читайте також: Ракету AMRAAM-ER інтегрують у винищувачі F-35 та літаки четвертого покоління: щодо F-22 є сумніви