xcounter
#

Ракету AMRAAM-ER інтегрують у винищувачі F-35 та літаки четвертого покоління: щодо F-22 є сумніви

3468
Винищувач F-35A запускає ракету AMRAAM​. Фото: Raytheon
Винищувач F-35A запускає ракету AMRAAM​. Фото: Raytheon

Ракета зі збільшеною дальністю польоту AMRAAM-ER класу "повітря-повітря" може посилити як стелс-винищувач F-35, так і низку літаків четвертого покоління. А от щодо F-22 є сумніви з приводу того, чи зможе ракета AMRAAM-ER поміститися у внутрішньому відсіку для зброї винищувача

Минулого тижня Defense Express розповідав про те, що компанії Raytheon Missiles & Defense і Kongsberg Defense & Aerospace провели в Норвегії перші випробувальні пуски ракети AMRAAM-ERAMRAAM-ER з зенітно-ракетного комплексу.

Як стверджують у Kongsberg, при стрільбі з ЗРК NASAMS дальність дії ракети AMRAAM-ER збільшується на 50%, а висота – на 70%, якщо порівнювати з AIM-120 AMRAAM-C7.

Читайте також: Були і перемоги, і втрати: винищувачі F-15EX вперше взяли участь у масштабних військових навчаннях

Разом з тим, одразу ж після оприлюднення цієї інформації стало відомо, що у Raytheon розглядають можливість використовувати цю ракету зі збільшеною дальністю не тільки як зброю класу "поверхня-повітря", але й як ракети "повітря-повітря".

Так, компанія Raytheon Missiles & Defense провела цифрову перевірку відповідності свого варіанту ракети AIM-120 Advanced Medium-Range Air-to-Air Missile-Extended Range (AMRAAM-ER) внутрішньому відсіку стелс-винищувача F-35.

ракета AMRAAM-ER
Пуск ракети AMRAAM-ER

Річ у тім, що ракета AMRAAM-ER приблизно на 40,6 см довша за стандартний варіант ракети AMRAAM, довжина якої становить 3,7 м, а також на 7,6 см ширша у діаметрі (у стандартної ракети діаметр становить 17, 7 см).

У Raytheon припускають, що F-35A може мати на озброєнні дві ракети AMRAAM-ER – по одній у кожному внутрішньому відсіку для озброєння (для порівняння – винищувач може нести чотири ракети AMRAAM).

F-15C Eagle
Винищувач F-15C Eagle, оснащений ракетами AIM-120

Водночас у Raytheon ще не визначилися, чи зможе ракета AMRAAM-ER поміститися у внутрішньому відсіку зброї винищувача F-22.

Водночас варіант ракети зі збільшеною дальністю польоту також може бути легко інтегрований під крила та центральну лінію бойових літаків четвертого покоління, які вже використовують стандартні AMRAAM, такі як EA-18G, F/A-18E/F, F-15, Eurofighter Typhoon, Lockheed Martin F-16 і Saab JAS-39 Gripen.

Зусилля Raytheon з розробки варіанта ракети AMRAAM-ER класу "повітря-повітря" були зроблені після того, як ракета AIM-120 AMRAAM збила ціль на рекордній відстані.

Читайте також: Нова сила для F-35: у GE Aviation тестують прототип двигуна адаптивного циклу XA100