xcounter
#

Нова сила для F-35: у GE Aviation тестують прототип двигуна адаптивного циклу XA100

5332
Винищувач F-35
Винищувач F-35

Наразі винищувачам F-35A недостатньо дальності польоту для атаки цілей в Китаї – водночас з новим двигуном від GE цей показник можна буде збільшити на 35%

Компанія GE Aviation завершила випробування свого першого прототипу двигуна адаптивного циклу XA100.

Двигун адаптивного циклу – це нова турбіна, що може змінювати потік повітря залежно від потреб літака в ефективності чи додаткові потужності. Відомо, що ВПС США фінансують розробку цього типу двигуна ще з 2007 року.

Читайте також: Група винищувачів замість бомбардувальника: F-15E вперше завантажили п’ятьма ракетами JASSM
XA100 двигун
Двигун XA100

Тестувати двигун XA100 розпочали ще у грудні 2020 року. Як повідомили у GE 13 квітня цього року, прототип продемонстрував характеристики, що відповідали попереднім прогнозам. У компанії-розробнику заявили, що двигун відповідає цілям програми ВПС США Adaptive Engine Transition Program (AETP).

У ВПС США зацікавлені у переоснащенні стелс-винищувача F-35A, щоб збільшити дальність польоту літака, яка наразі становить 2200 км і вважається закороткою для атаки цілей в Китаї. Наразі винищувач оснащується газотурбінним двигуном Pratt & Whitney F135.

F-35 винищувач
Таким чином, F-35 може отримати "нову силу", що усуне деякі його недоліки

У GE стверджують, що адаптивний цикл забезпечить для винищувача скорочення часу очікування на 50%, збільшення дальності польоту на 35% (тобто до 2970 км), збільшення тяги на 10% та збільшення поглинання тепла на 60%.

Вважається, що додаткова охолоджувальна здатність може бути корисна для управління теплом від зброї спрямованої енергії, наприклад, лазерів.

Двигун XA100 f-35
Двигун адаптивного циклу XA100
Як зазначає розробник, двигун XA100 був розроблений з використанням композитів з керамічною та полімерною матрицями та адитивного виробництва. Наразі у GE збирають другий прототип цього двигуна, випробування якого планують провести пізніше в цьому році – за їх результатами й будуть завершені основні результати програми AETP.
Читайте також: F-22 відправлять на "пенсію": хто його замінить та чому у ВПС США хочуть відмовитися від винищувача п’ятого покоління