xcounter
#

F-22 відправлять на "пенсію": хто його замінить та чому у ВПС США хочуть відмовитися від винищувача п’ятого покоління

8024
F-22 Raptor
F-22 Raptor

Винищувач F-22 хочуть вивести з експлуатації – але цього не зможуть зробити доти, доки у ВПС США не створять заміну цьому літаку. Чому F-22 не задовольняє американських військових, коли його замінять та чи очікує така сама доля ще й F-35 – читайте в нашому матеріалі

У Військово-повітряних силах США планують скоротити свій парк бойових літаків до чотирьох типів – одним з "пенсіонерів" невдовзі може стати винищувач п’ятого покоління F-22.

Про поетапну відмову від F-22 та раціоналізацію парка винищувачів повідомив начальник штабу ВПС США генерал Чарльз Квінтон Браун-молодший.

Читайте також: Група винищувачів замість бомбардувальника: F-15E вперше завантажили п’ятьма ракетами JASSM
Винищувач F-22
Винищувач F-22

Високопосадовці ВПС впевнені, що цьому винищувачу не вистачить його бойових потужностей для того, щоб забезпечувати перевагу в повітрі вже в наступному десятилітті.

Водночас в майбутньому у США планують залишити в експлуатації такі літаки, як F-35, F-15EX, F-16 та винищувач шостого покоління NGAD.

F-22 Raptor
F-22 невдовзі не зможе бути таким ефективним на полі бою, яким його хочуть бачити у ВПС США

Коли саме у ВПС позбудуться F-22 поки що невідомо – точний термін виведення літака з експлуатації залежатиме від того, як швидко у США зможуть запустити у виробництво винищувач шостого покоління, зазначив лейтенант Клінтон Хіноте, заступник начальника штаба служби зі стратегії, інтеграції та вимог.

На його думку, вже у 2030 році F-22 не буде тим інструментом, що зможе захистити "таких друзів, як Тайвань, Японія та Філіппіни проти китайської загрози, що зростає".

Чому у ВПС США хочуть відмовитися від F-22? За словами Хіноте, причин декілька. По-перше, це невеликий розмір парка винищувачів і, відповідно, високі експлуатаційні витрати та низькі показники виконання місії. По-друге, відносна невелика дальність дії. І, по-третє, це невелика кількість зброї, якої не вистачатиме на сучасному полі бою.

Хіноте стверджує, що навіть живучість цього винищувача буде під питанням, оскільки противники використовуватимуть більш потужні системи протиповітряної оборони, тому F-22 не може повністю реалізувати себе як малопомітний винищувач.

F-35
Винищувачі F-35

Водночас Хіноте також визнає, що дальність польоту, а також кількість озброєння у F-22 не сильно відрізняється від F-35, однак останній літак новіший, гнучкіший, простіший в обслуговуванні та отримає нове озброєння у рамках програми модернізації Block 4. І, що дуже важливо, його буде легше модернізувати.

Винищувач NGAD
Концепція винищувача, що зрештою має замінити F-22 Raptor

Зрештою, не на користь F-22 говорять і результати воєнної гри, проведеної американськими військовими минулого року, де винищувач був замінений на літак шостого покоління NGAD. Водночас на полі бою знайшлося місце таким літакам, як F-35 та F-15EX.

Читайте також: Ракета PrSM встановила рекорд по дальності: на черзі позначка у 500 км