xcounter
#

Група винищувачів замість бомбардувальника: F-15E вперше завантажили п’ятьма ракетами JASSM

7096
F-15E Strike Eagle, завантажений ракетами AGM-158 Joint Air-to-Surface Standoff
F-15E Strike Eagle, завантажений ракетами AGM-158 Joint Air-to-Surface Standoff

У США передусім хочуть відпрацьовувати тактику використовування винищувачів для супроводження бомбардувальників, однак в теорії бомбардувальник можуть замінити і на групу винищувачів з ракетами JASSM

Винищувач F-15E Strike Eagle ВПС США вперше завантажили п’ятьма ракетами AGM-158 Joint Air-to-Surface Standoff або ж JASSM в рамках експериментальної розробки.

Випробування проводилися 85-ю випробувальною та оціночною ескадрильєю, яка є частиною 53-го крила на базі ВПС Еглін.

Читайте також: F-15 став "бомбовозом": ВПС США відпрацьовують "гнучке відпрацювання" для стримування агресії РФ

F-15E з ракетами JASSM

F-15E з ракетами JASSM

Так, днями американські ВПС оголосили подробиці про проєкт Strike Rodeo, у рамках якого невеликі групи F-15E зможуть виконувати деякі з тих задач, які раніше виконували бомбардувальники.

Загалом проєкт Strike Rodeo стартував у січні цього року, коли 53-є крило представило тактичний сценарій, заснований на супроводженні бомбардувальника іншими літаками під час виконання бойової задачі.

Це має "зменшити розмір та складність ударного пакета", а також "розподілити ризики місії по силах", йдеться у пресрелізі ВПС США.

Досі жоден винищувач ВПС не міг нести понад дві ракети JASSM, тому у службі вирішили з’ясувати, чи може F-15E перевозити більше таких ракет.

F-15E з ракетами JASSM
F-15E з ракетами JASSM

Річ у тім, що у стандартній конфігурації Strike Eagle не може розташовувати ракети на бойових станціях з конформним паливним баком (CFT), оскільки контейнер, з під якого ракета завантажується на реактивний літак, не вміщується під F-15E.

Тож на авіабазі Еглін було розроблено нову завантажувальну платформу, завдяки якій ракети JASSM можна встановлювати на CFT.

Ракета JASSM
Наслідок удару ракетою AGM-158 Joint Air-to-Surface Standoff

Надалі у рамках проєкту Strike Rodeo планують також тестувати й більшу кількість ракет JASSM на винищувачах F-15E. У випадку, якщо проєкт вдасться реалізувати, винищувачі F-15E Strike Eagle й надалі будуть однією з найпопулярніших ударних платформ ВПС США.

Читайте також: Як керувати винищувачем F-15С (відео) та чого бракує українському МіГ-29 та російському МіГ-35 на тлі F-35