xcounter
#

Як керувати винищувачем F-15С (відео) та чого бракує українському МіГ-29 та російському МіГ-35 на тлі F-35

​Бойові винищувачі  у дії - квітнесенція технологій та навичок пілота
​Бойові винищувачі у дії - квітнесенція технологій та навичок пілота
17907

Для того, щоб хоча б частково уявити обсяг розумових та фізичних навантажень, які лягають на пілота - варто лише зазирнути у кабіну бойового літака. І що, з усім цим можна розібратись у єкстремальних обставних бою?

Бойові винищувачі - це яскравий приклад сімбіозу технологічних можливостей промисловості країни-розробника та спроможностей людини у кабіні літака використати цей потенціал на всі 100% для переможного виконання своєї місії. Як у повітрі, а для багатофункціональних літаків - і при зніщенні наземних цілей.

F-35 Lightning
F-35 Lightning II ©U.S. Air Force

Саме тому підготовка пілота, підтримання його високих навичок - надзвичайно важлива і невід'ємна складова бойового потенціалу повітряних сил будь-якої країни.

Читайте також: ​У Міноборони визнали - грошей на іноземні винищувачі в Україні немає навіть у середньостроковій перспективі
Підготовка пілота - надзвичайно важлива і невід'ємна складова бойового потенціалу повітряних сил

Для того, щоб хоча б частково уявити обсяг розумових та фізичних навантажень, які лягають на пілота - варто лише зазирнути у кабіну бойового літака.

У кабіні F-15C - 250 приладів контролю та управління

І що, з цією кількістю приладів, кнопочок і стрілочок справді можна розібратись у єкстремальних обставних бою? Відповідь, звісно, прогнозована: ти просто мусиш.

F-15C
Важкий винищувач ВПС США F-15C

Досить цікаве у цьому контексті відео про те, як все влаштоване у кокпіті американського важкого винищувача F-15C, де органів інформації та управління - понад 250. А найцікавіше те, що цю відеоекскурсію по кабіні важкого винищувача провела відставний полковник ВПС США, бойовий льотчик з 23-річним стажем Андреа Темель.

Полковник Темель стала першою американською жінкою-пілотом винищувача і першим представником прекрасної статі, який командував ескадрильєю.

Всі органи інформації та управління у кабіні винищувача F-15C розбиті на кілька блоків.

Перший - найбільш часто використовувані прилади, - складається з головного дисплея, пульта управління зв'язком, дисплея VDI (прямо перед пілотом, справа наліво) і ситуаційного індикатора (нижче зліва). За допомогою кнопок по периметру на кожен з дисплеїв може бути виведена будь-яка інформація про оперативну обстановку і стан літака.

F-15C
Всі органи інформації та управління у кабіні винищувача F-15C можна поділити на три блоки.

Зазвичай на головний диспей виводиться відео з розміщеного під фюзеляжем прицільного модуля AN / AAQ-33 Sniper - він дозволяє пілоту класифікувати цілі на великій відстані.

VDI показує дані радара, на ситуаційний монітор виводиться інформація про навігацію та озброєння.

За допомогою кнопок по периметру на кожен з дисплеїв може бути виведена будь-яка інформація про оперативну обстановку і стан літака.

Під лівою рукою пілота знаходяться ручки управління двигунами (РУД), права тримає ручку керування літаком (РКЛ), ноги стоять на педалях керма напряму.

У центрі приладової панелі знаходиться авіагоризонт, оточений індикаторами радарного і лазерного опромінення.

Другий блок - органи управління у надзвичайних ситуаціях. Це дві жовті рукоятки системи катапультування, розташовані з боків крісла. Для спрацьовування потрібно витягнути обидві рукояті.

Зліва під ліхтарем примостився непримітний перемикач V-Max, прикритий запобіжною кришкою. Він виводить двигуни літака у аварійний режим, забезпечуючи нетривалий приріст потужності. Це може врятувати льотчику життя в бою, але двигуни вийдуть з ладу.

Під ним знаходиться тумблер випуску гальмівного крюка - він допоможе літаку зупинитися після посадки, якщо не спрацюють гальмівні парашути. "Сподіваюся, вам ніколи не доведеться використовувати аварійний блок", - каже полковник Темель.

Під вказівним пальцем правої руки розташована гашетка для відкриття вогню з шестиствольної гармати Vulcan, запуску ракет AIM-9 Sidewinder і AIM-120 AMRAAM з тепловим і радарних наведенням - вони є основним озброєнням F-15.

Третій блок - це прилади для управління та застосування озброєння F-15. Система HOTAS завідує перемиканням зброї, і веде свій родовід від "перемикача розсолу" на бомбардувальниках B-17. Його приціл був настільки точний, що дозволяв, як кажуть у ВПС США, "влучати у солоні огірки у бочці".

F-15C
Приціл , як кажуть у ВПС США, дозволяє "влучати у солоні огірки у бочці"

На РУД і РКЛ є перемикачі вибору зброї, під вказівним пальцем правої руки розташована гашетка для відкриття вогню з шестиствольної гармати Vulcan, запуску ракет AIM-9 Sidewinder і AIM-120 AMRAAM з тепловим і радарних наведенням - вони є основним озброєнням F-15.

Звісно, винищувач F-15C насьогодні не є топовою моделлю, проте це не заважає йому бути найпоширенішим винищувачем у військово-повітряних силах США. Разом з тим, він продовжує модернізуватись, аби набути нових можливостей.

На тлі відео з F-15C зрозуміло, чому розробники нових літаків намагаються оптимізувати навантажання на пілота у кабіні, "мінімізувати" блукання по приладам управління. Один з проявів такої турботи, а скоріш - вимоги сучасності - впровадження єдиного інформаційного поля з застосуванням широких моніторів тощо.

Розробники нових літаків намагаються оптимізувати навантажання на пілота у кабіні, "мінімізувати" блукання по приладам управління

Звісно, можна запитати - що, для реального бою конструкція чи розміри дисплея грають ключову роль? Хіба можливості радара і озброєння літака не набагато важливіші того, як подається картинка на дисплеї? Начебто так.

Але обробка інформації від всіляких датчиків і виведення її на екран у вигляді інтуїтивно зрозумілій графіки для прискорення розуміння пілотом тактичної обстановки навколо його літака - надзвичайно важлива складова бойових можливостей сучасного винищувача. Той, хто швидше зрозуміє картину простору - той діє першим і з меншою кількістью помилок. У підсумку - переможе.

Ось так виглядає бескнопочний безшовний сенсорний тачскрін у кабіні найсучаснішого серійного F-35.

Днями в Росії гордо заявили про те, що найближчим часом надійде в дослідно-серійне виробництво винищувач МіГ-35 покоління 4++.

МіГ-35
МіГ-35 позиціонується як легкий багатоцільовий винищувач

"У порівнянні з МіГ-29М нова версія має на 25% більшу тягу, поліпшені систему управління вогнем і датчики виявлення цілей противника.

МіГ-35
МіГ-35 з новою РЛС з активною ФАР

У літака також є система розпізнавання цілей на базі штучного інтелекту і абсолютно нова РЛС з активною ФАР (AESA)", - кажуть його розробники.

МіГ-35
Кнопковий дисплей МіГ-35, але "зшитий" з двох моніторів, як на Су-35 і Су-57

Щоправда, відомо, що "рідні" російські ВПС не хочуть брати "унікальні винищувачі" МіГ-35 і замовили їх усього шість штук до 2023 р. - і то лише з метою підтримувати інтерес Індії до МіГ-35.

Су-27
Питання на чому літати стає для ВПС Укрїани все більш актуальним

Разом з тим, на тлі цифрових трендів українські проєкти модернізації винищувачів - і МіГ-29, і Су-27 - у цьому напрямку йдуть з неквапливим темпом. "Найпрокачаніша" вітчизняна версія модернізації того ж легкого винищувача - це МіГ-29МУ2, що здатний виконувати роботу і по повітряним, і по наземни цілям.

Основною особливістю модернізації є можливість застосування керованих авіаційних засобів ураження класу "повітря-земля" (ракети Х-29, кореговані авіабомби КАБ-500).

Фронтовий винищувач МіГ-29МУ2 почав проходити випробування на військовому аеродромі ЗСУ
Фронтовий винищувач МіГ-29МУ2 почав проходити випробування на одному з військових аеродромів ЗСУ. Грудень 2019 року

Вітчизняна модернізація літака МіГ-29МУ2 отримала більш сучасну кабіну, з заміною старих радянських аналогових індикаторів на цифрові. Крім того, на винищувач встановлено системи VOR, ILS, DME - бортову апаратуру, яка дасть змогу в автоматичному режимі здійснювати контроль за посадкою літака та виконувати польоти на міжнародних трасах.

МіГ-29
Кабіна пілота "штатного" фронтового винищувача МіГ-29 ПС ЗСУ та модернізованого МіГ-29МУ2 (праворуч)

Також певні роботи проводяться і щодо модернізації важкого Су-27.

Проте питання вибору нового основного багатофункціонального літака для ВПС України з кожним роком стає все більш актуальним. Дискусій на цю тему не бракує. Остаточних рішень - ще не має.

Су-27
Авіапарк ЗСУ потребує оновлення
Читайте також: F-16 для України: чи можливо "встати у чергу" за найпопулярнішим у світі винищувачем