xcounter
#

F-15 став "бомбовозом": ВПС США відпрацьовують "гнучке відпрацювання" для стримування агресії РФ

6427
Легендарний винищувач може доставляти до 15 керованих авіабомб до аеродромів поблизу лінії фронту
Легендарний винищувач може доставляти до 15 керованих авіабомб до аеродромів поблизу лінії фронту

Перше практичне застосування F-15 як транспортера боєприпасів американські військові провели на Близькому Сході

На початку березня Defence Express розповідало, що ВПС США вигадали оригінальну "логістичну" концепцію: легендарний винищувач F-15 використовуватимуть в ролі "бомбовоза", тобто літака, що транспортуватиме в зону бойових дій авіабомби на зовнішніх вузлах підвіски.

Тим більш, що такому формату застосування прямо сприяють тактико-технічні характеристики літака F-15: 15 пілонів для зовнішньої підвіски, до 11 тонн бойового навантаження.

Читайте також: ​ЗСУ розпочали випробування САУ Dana-M2: як тестують нову зброю (фото)
Американські ВПС вчаться діяти у далекому відриві від аеродромів постійного базування

Перевага такого формату логістики – F-15 у ролі "бомбовоза" може доставляти авіаційні боєприпаси, зокрема ті ж JDAM, одразу готовими для бойового застосування.

Але у той період американські військові відпрацьовували таку концепцію на "дослідному" рівні: для випробувань у ролі "бомбовоза" задіяли літак із складу 85 випробувальної ескадрильї ВПС США, на який підвісили одразу шість 227-кг високоточних бомб GBU-38 JDAM та одну 900-кг бомбу GBU-31. Політ та посадка із таким бомбовим навантаженням пройшли успішно.

Саме таке бойове навантаження мав F-15 як "бомбовоз" у першому дослідному польоті

Тепер же ВПС США відпрацювали подібну концепцію і в "бойовому" режимі. Як розповідає портал The Drive, шість винищувачів F-15 із складу 494 ескадрильї 48 винищувального крила 25 квітня цього року виконали доставку керованих бомб на авіабазу Аль-Дафра в Об’єднаних Арабських Еміратах.

"Бомбовози" F-15 доставили на "аеродром підскоку" одразу готові до бойового застосування боєприпаси

"Точка відправлення" - невідома, ймовірно це була одна із авіабаз в Йорданії. Літаки виконали переліт із завантаженням у шість бомб JDAM, чотири легкі бомби SDB, дві ракети AIM-120 та дві ракети AIM-9 Sidewinder

Післяпольотне обслуговування "бомбовозів"

Для американських військово-повітряних сил перше практичне застосування F-15 в ролі "бомбовоза" стало помітною подією із двох причин.

Перша – так ВПС США відпрацювали концепцію Agile Combat Employment, котра передбачає зокрема розгортання літаків на "аеродромах підскоку", на яких нема можливості створити значні запаси боєприпасів.

Упорядкування боєприпасів, вивантажених із "бомбовозів" F-15

Друга – успіх у втіленні концепції Agile Combat Employment посилює бойові спроможності США не тільки при діях на Близькому Сході, але й також – при можливому військовому конфлікті із РФ в Європі. Надто – якщо ситуація вимагатиме оперативного перекидання декількох десятків тактичних літаків американських ВПС на аеродроми в Східній Європі, як це наприклад нещодавно було в Польщі.

Американські F-15 прибувають до Польщі

Нагадаємо, 19 квітня цього року ВПС США раптово перекинули на польські авіабази "декілька десятків" F-15 та F-16.

А 26 квітня польські та американські ВПС провели спільні навчання поблизу кордону з Білоруссю. Для проведення таких навчань було залучено 20 літаків F-15E та F-15C/D із складу того же 48 винищувачального крила ВПС США.

Польські МіГ-29 та американські F-15 під час спільних польотів
Читайте також: ВПС Німеччини залучатимуть для своїх тренувань приватну військову компанію Top Aces