xcounter
#

ВПС Німеччини залучатимуть для своїх тренувань приватну військову компанію Top Aces

3313
Основу авіапарку цієї ПВК складають навчальні та бойові літаки, виведені із складу ВПС різних країн
Основу авіапарку цієї ПВК складають навчальні та бойові літаки, виведені із складу ВПС різних країн

За умовами контракту, канадська Top Aces відіграватиме роль "агресора" при навчаннях люфтваффе з 1 січня наступного року

Існує звичне та загальне уявлення, що приватні військові компанії – це інструмент для проведення сухопутних операцій у "сірих зонах" міжнародного права. А бувають й інші випадки – коли, наприклад, приватні військові компанії використовуються за легальними договорами для бойової підготовки збройних сил країни.

Наприклад, існує канадська приватна військова компанія Top Aces, заснована у 2000 році, і основна функція якої – зображати "агресора " під час навчань військово-повітряних сил, і яка використовує військові літаки, виведені зі складу ВПС різних країн.

Читайте також: Поки "неозброєні": Міноборони Німеччини буде боротися за зброю для БПЛА у рамках проєкту Eurodrone
Штурмовики A-4 Skyhawk були виведені зі складу авіації ВМС США в 2003 році, тепер такі літаки служать в строю авіапарку Top Aces

За наявною інформацією, Top Aces зараз має у своєму розпорядженні 20 придбаних у Бельгії навчально-бойових літаків Alpha Jet, сім придбаних в США штурмовиків A-4 Skyhawk, і також – відбувається поставка 29 списаних із складу ВПС Ізраїлю винищувачів F-16A/B Netz.

У 2014 році Top Aces отримала контракт по наданню послуг при бойовій підготовці повітряних сил від бундесверу, в 2017 році – від збройних сил Канади.

Свої винищувачі F-16A/B Netz військово-повітряні сили Ізраїлю списали в грудні 2016 року

Тепер же, як сповіщає портал Janes, німецькі збройні сили 26 квітня цього року уклали новий контракт із Top Aces на виконання функції "агресора ", котрий діятиме з 1 січня 2022 року.

Деталі цього контракту – тобто вартість угоди, строк та обсяг надання послуг – не розкриваються. Зазначається лише, що за умовами угоди Top Aces найме в Німеччині додатково "понад 20 висококваліфікованих співробітників ".

Літак A-4 Skyhawk компанії Top Aces та винищувач Eurofighter Typhoon зі складу німецьких ВПС

Даних про діяльність компанії Top Aces у відкритих джерелах інформації – небагато. Але про один епізод за участі цієї приватної військової компанії при виконанні ролі "агресора" Defence Express розповідав у березні цього року.

Нагадаємо, 3 березня цього року військово-повітряні сили США відпрацьовували атаку ракетами JASSM по російському Балтфлоту, і також – відпрацьовували відбиття можливої масованої атаки російських крилатих ракет по об’єктам в Європі. І тоді літаки Top Aces імітували саме проліт крилатих ракет РФ.

Технічне обслуговування одного із літаків Alpha Jet компанії Top Aces
Читайте також: Найбільший довгобуд після Другої світової: Німеччина будуватиме нові "супер-фрегати" F126