xcounter
#

Найбільший довгобуд після Другої світової: Німеччина будуватиме нові "супер-фрегати" F126

3062
За габаритами це мають бути скоріше крейсери, із універсальним набором завдань
За габаритами це мають бути скоріше крейсери, із універсальним набором завдань

Перший корабель цієї серії німецькі ВМС мають отримати в 2028 році

Німеччина уже має одну кораблебудівну програму-"довгобуд" - по будівництву чотирьох фрегатів типу F125.

Контракт вартістю 2,2 мільярди євро на будівництво кораблів цього типу був укладений ще в червні 2007 року, але станом на кінець березня 2021 року німецькі ВМС отримали тільки три із чотирьох замовлених фрегатів типу F125.

Читайте також: Флот Китаю отримав три кораблі в один день: Пекін готується до протистояння із США
Фрегати F125 не здатні забезпечувати самооборону від ракетного чи повітряного нападу на середніх та великих дистанціях, протичовнова оборона кораблів базується виключно на спроможностях бортових гелікоптерів

Втім, такий досвід Бундесвер аж ніяк не зупиняє, ФРН вирішила взятись за будівництво серії з чотирьох фрегатів F126 – найбільших за параметрами кораблів, збудованих на німецьких потужностях після Другої світової війни.

Контракт на будівництво таких фрегатів був підписаний в грудні 2020 року, вартість – майже шість мільярдів євро, або ж по 1,2 мільярди євро за один корабель.

Так німецькі дизайнери на даний момент уявляють собі майбутні найбільші кораблі ВМС Німеччини

За технічними вимогами кораблі F126 повинні бути "універсальними", тобто – оснащеними не лише протикорабельними й зенітними ракетами, але й також – відповідно обладнаними для проведення гуманітарних та антипіратських місій.

За контрактом кораблі F126 повинні мати такі габарити: водотоннажність – до 9000 тонн, довжина корпусу – до 155 метрів, екіпаж – 110 осіб + до 70 осіб опціонально, запланований строк служби – не менше 30 років.

За такими параметрами можна сказати, що Німеччина вирішила збудувати скоріше серію сучасних ракетних крейсерів або ж легких крейсерів часів Другої світової війни та післявоєнного періоду.

Але яким має бути остаточний зовнішній вигляд фрегатів F126 – остаточної версії нема, необхідно провести серію модельних випробувань для гідродинамічного тестування моделей фрегатів F126.

Такі випробування проведуть німецькі компанії-підрядники за проктом F126 - Damen та Гамбурзький судномодельний басейн (HSVA). Для проведення гідродинамічних випробувань, що триватимуть декілька місяців, збудують натурну модель розміром в декілька метрів.

Цілком можливо, що після проведених натурних випробувань орієнтовний зовнішній вигляд кораблів проекту F126 доведеться суттєво коригувати

Таку модель використають для визначення оптимальної конфігурації конструкції корабля за оцінкою плавності маневрування, гідродинамічному опору при руху корабля, і також – для визначення найбільш оптимальної конструкції гвинтів.

Для проведення таких "підготовчих" випробувань будуть залучені майже 100 співробітників компаній Damen та HSVA. Скільки часу триватиме безпосереднє будівництво кораблів F126 "в металі" - не зазначається.

Програма фрегата F126, образно кажучи, "виросла із коріння" програми будівництва корветів К130 Braunschweig для ВМС Німеччини

Очевидно, що німецькі конструктори хочуть зробити максимально досконалою конструкцію майбутніх бойових кораблів, найбільших за останні 76 років. Але з іншої сторони, цілком можливо, що така німецька педантичність приведе до чергового німецького корабельного "довгобуду".

Тим більш, що після етапу гідродинамічних випробувань для кораблів проекту F126 потрібно буде провести нову серію випробувань – по інтеграції сотень підсистем в єдину систему функціонування перспективних фрегатів.

Головний корабель проекту F125 фрегат F222 Baden-Württemberg під час добудови. Кораблі цього проекту також "виросли" із програми корвета К130 / Фото: Defense Express, Андрій Гончаров
Читайте також: Корабель-конструктор: британська BAE Systems почала будівництво новітніх фрегатів Type 26