xcounter
#

Корабель-конструктор: британська BAE Systems почала будівництво новітніх фрегатів Type 26

3589
Фірма-виробник уже викотила із цеху носову частину першого корабля цієї серії
Фірма-виробник уже викотила із цеху носову частину першого корабля цієї серії

Фрегати Type 26 мають стати основою флотів Великої Британії, Австралії та Канади, та зможуть змінювати своє обладнання залежно від місії

Британські корабели відзвітували про свої нові успіхи: корпорація BAE Systems завершила будівництво носової частини майбутнього фрегату Королівських ВМС HMS Glasgow, першого корабля проекту Type 26.

Особливість технології побудови цих кораблів – вони будуються посекційно, наче конструктор: наприклад, носову частину для HMS Glasgow, в якій уже облаштовані капітанський мостик, інші операційні відсіки та житлові приміщення для екіпажу, корпорація BAE Systems уже збудувала у своїх цехах.

Читайте також: "Фрегатна програма" Канади стала "довгобудом": вартість виросла у півтора рази
Так фрегат HMS Glasgow має виглядати у "завершеному" варіанті

Цей конструктивний елемент уже вивели із заводських приміщень на відкритий простір з тим, щоб за декілька тижнів з’єднати із кормовою частиною корпусу, виробництво якої ще триває.

Як собі в актив, корпорація BAE Systems записала, що для виробництва фрегатів Type 26 залучено понад 4000 працівників у Великій Британії, у створення ланцюжку поставок для цих кораблів було інвестовано понад один мільярд фунтів стерлінгів. При цьому – залучено понад 100 субпідрядників, котрі працюють як у Великій Британії, так і у всьому світі загалом.

Фрегати проекту Type 26 британські ЗМІ називають "глобальними кораблями", і це поняття включає в себе як і число залучених підрядників, так і простір, де мають діяти перспективні кораблі цього проекту в складі одразу трьох флотів

Відомо, що Велика Британія всього планує збудувати для своїх ВМС вісім кораблів проекту Type 26.

Окрім фрегата HMS Glasgow, на даний момент тривають роботи по будівництву однотипного фрегата HMS Cardiff, в наступному році також має бути закладений корабель HMS Belfast.

За аналогічною "модульною" технологією свої фрегати-"довгобуди" F125 будує Німеччина. Лишається сподіватись, що британські Type 26 не матимуть слави "фрегатів-довгобудів"

Особливість цього проекту – хоча для фрегатів Type 26 "основним" є протичовновий функціонал, його можна доповнювати за допомогою додаткового обладнання, установленого, установленого на палубі кораблів, зокрема – контейнерів або ж малих суден.

При цьому, як наголошує BAE Systems, фрегати Type 26 зможуть приймати на свої майданчики гелікоптери розміром до Chinook включно, і це натякає, що майбутні фрегати Королівських ВМС будуть також адаптовані для розміщення невеликих підрозділів морської піхоти.

Як приклад "модульності" майбутніх кораблів Type 26 - на одній палубі розміщені як і жорсткі човни для висадки десантних груп, так і гвинтокрил типу Merlin, котрий має зокрема і модифікацію "вертоліт радіолокаційного дозору"

Окрім Великої Британії, фрегати Type 26 планують взяти на озброєння флоти Канади та Австралії.

Перспективні кораблі Type 26 матимуть наступні тактико-технічні характеристики:

  • повна водотоннажність – понад 8000 тонн;
  • довжина корпусу – 149,9 метрів;
  • ширина корпусу – 20,8 метрів;
  • швидкість ходу – 26 вузлів;
  • дальність ходу – 7000 миль або ж 60 діб автономного плавання;
  • набір озброєння: одна 127 мм артустановка Mark 45, дві 30-мм артустановки DS 30M Mk2, вертикальна пускова установка на 48 комірок, призначена для використання протикорабельних ракет AGM-158C LRASM із дальністю стрільби майже 1000 км, та для використання протичовнових ракет RUM-139 VLA.
Фрегати Type 23, котрих мають замінити перспективні фрегати Type 26, мають значно скромніше озброєння - вісім ПКР Harpoon та 32 зенітні ракети GWS-26
Читайте також: Велика Британія передумала списувати два десантні кораблі: прослужать до початку 2030-х років