xcounter
#

"Фрегатна програма" Канади стала "довгобудом": вартість виросла у півтора рази

Один такий корабель обійдеться бюджету Канади у майже 4 мільярди доларів, тому військове керівництво країни шукає спосіб зменшити затрати
Один такий корабель обійдеться бюджету Канади у майже 4 мільярди доларів, тому військове керівництво країни шукає спосіб зменшити затрати
2800

На цьому тлі в Канаді розглядають можливість відмовитись від власної програми CSC, натомість - придбати фрегати FREMM італо-французької побудови

Історія "фрегатної програми" Канади, котра може завершитись невдачею - така. У 2018 році компанія Irving Shipbuilding і уряд Канади визначили переможця тендеру на будівництво 15 нових бойових кораблів для національних ВМС за програмою Canadian Surface Combatant (CSC).

Ним став консорціум BAE Systems - Lockheed Martin, котрі запропонували збудувати корабель на базі перспективного британського фрегата Type 26. Навесні 2019 року відбулося підписання контракту. Але схоже, його умови доведеться переглядати: вартість побудови фрегатів за програмою CSC суттєво виросла.

Читайте також: Південна Корея почала будувати власні аналоги есмінців Arleigh Burke: будуть збивати ракети КНДР

Питання затрат має значення навіть для економіки такої країни, як Канада: за програмою Canadian Surface Combatant національний флот має отримати одразу 15 новітніх фрегатів

З моменту оголошення переможця вартість корабля зросла з 69,8 млрд канадських доларів до 77,3 млрд канадських доларів, або ж понад 55 мільярдів доларів, згідно з новою оцінкою витрат Управління бюджету парламенту. Ця сума перевищує первісний кошторис програми 2008 року більш ніж удвічі.

Втім, ріст вартості програми пов’язаний зокрема ще й з тим, що уряд Канади забажав встановити на свої перспективні фрегати найкраще оснащення. Зокрема, кораблі за програмою CSC мають отримати новітні РЛС SPY-7, та вертикальну пускову установку для запуску одразу 32 протикорабельних ракет Naval Strike Missile.

Інші характеристики перспективних кораблів за програмою CSC відображає ось ця інфографіка

Зростаюча вартість програми, ймовірно, змусить уряд Канади розглянути інші варіанти поповнення корабельного складу національних ВМС.

Хоча з іншої сторони, фрегатна програма CSC сама по собі є частиною більшої національної стратегії суднобудування, запущеної у 2010 році, одне із завдань котрої - стимулювання розвитку власного національного кораблебудування зокрема та національної економіки загалом.

Зараз основу ВМС Канади складають 12 фрегатів типу Halifax, повна водотоннажність сягає 4770 тонн

Не виключено, що військово-політичне керівництво Канади на фоні здорожчання програми Canadian Surface Combatant вирішить обрати менш затратний варіант, наприклад - замовити для себе будівництво фрегатів FREMM, що нині будуються на верфях Італії та Франції. Тим більш, що кораблі за проектом FREMM і так розглядались як можливий варіант поповнення корабельного складу канадських ВМС.

А в нинішніх умовах - вибір на користь проекту FREMM міг би зекономити канадському оборонному бюджету близько 6 мільярдів доларів, та знизити вартість купівлі 15 нових фрегатів для національних ВМС до рівня нижче 50 мільярдів доларів.

фрегат типу FREMM

Але є один нюанс - за 10 років програми Італія та Франція спільними зусиллями збудували лише 23 кораблі за програмою FREMM. Тому, скоріш за все, Канада буде вимушена реалізовувати програму CSC у її нинішньому вигляді
Читайте також: Японія почала будівництво фрегатів серії 30FFM: чим цей проект може бути цікавим Україні