xcounter
#

Поки "неозброєні": Міноборони Німеччини буде боротися за зброю для БПЛА у рамках проєкту Eurodrone

1717
Безпілотники стали невіддільною частиною сучасного поля бою
Безпілотники стали невіддільною частиною сучасного поля бою

Суперечки щодо того, чи етично використовувати ту чи іншу зброю (наприклад, безпілотники, бойові роботи чи зброю зі штучним інтелектом) на Заході виникають не вперше – разом з тим, наразі німецьке оборонне відомство стверджує, що буде використовувати безпілотники зі зброєю лише для захисту своїх військових

Міністр оборони Німеччини Аннеґрет Крамп-Карренбауер заявила, що буде продовжувати просувати ідею озброєних безпілотних літальних апаратів у збройних силах після того, як німецькі законодавці минулого тижня наполягли на тому, щоб наразі Eurodrone, що створюється у рамках програми MALE RPAS, залишався без зброї.

Eurodrone
Ударний "євродрон" для Німеччини може виявитися зовсім не ударним

Так, парламентський бюджетний комітет 14 квітня дозволив програмі Eurodrone продовжити роботу за умови виконання двох пунктів: по-перше, Міноборони не має права закуповувати боєприпаси для безпілотників; по-друге, БПЛА також не можуть бути "навчені тактичній зброї" для системних операторів.

Читайте також: Безпілотний AWACS: "Інфозахист" отримав 2 млн євро закордонних інвестицій на розробку новітнього комплексу РТР

Це рішення було прийнято після того, як у Німеччині заявили про загальний осуд використання озброєних безпілотників. Зрештою, дебати щодо цього питання тут тривають роками і значною мірою "підігріваються" ударами безпілотників США по терористах в Афганістані та в Іраку.

MALE RPAS
Перший дослідний політ безпілотника, що створюється у рамках програми MALE RPAS, має відбутися у 2025 році

Разом з тим, у своєму повідомленні у Twitter міністр оборони Німеччини подякувала законодавців за дозвіл реалізувати програму Eurodrone – одну з ключових програм у французько-німецькому альянсі. Цей проєкт має посилити обороноздатність ЄС у найближчі роки.

Аннеґрет Крамп-Карренбауер підкреслила, що вона продовжить кампанію боротьби за дрони з боєприпасами. Як стверджують у німецькому оборонному відомстві, цілеспрямовані вбивства ніколи не будуть задачею таких безпілотників – вони використовуватимуться тільки для захисту сухопутних військ.

Як зазначається у повідомленні Defense News, німецькі законодавці також ввели нові вимоги до звітності за проєктом Eurodrone, який очолює Airbus Defense and Space. Згідно з цими вимогами, представники міноборони мають повідомляти парламенту про зростання витрат двічі на рік, починаючи з січня 2022 року.

Озброєний безпілотник
Розвідувальні дрони – це добре, але ще краще, коли вони можуть надати гідну відповідь противнику

Крім. того, законодавці хочуть, щоб у ці звіти були включені дані про пакети спільних робіт, які виконуються в Німеччині.

Ця вимога стосується в основному інших крупних програм, що реалізуються у Франції – Future Combat Air System і Main Ground Combat System. Деякі німецькі законодавці побоюються того, що Німеччина може опинитися у невигідному становищі у політичних та промислових питаннях цих програм.

Читайте також: Безпілотник з лазером збиває ракети: у Elbit Systems показали концепцію сучасного засобу ПРО