xcounter
#

​F-15 перетворюють на "бомбовоз", але не тільки для самостійних ударів

​F-15E - один з найефективніших літаків 4 покоління
​F-15E - один з найефективніших літаків 4 покоління
5574

У США знайшли ще одне використання ветерана F-15

Винищувач F-15 від McDonnell Douglas завжди відрізнявся унікальними можливостями. Здійснивши свій перший політ у 1972 році він продовжує залишатися у строю, а враховуючи появу F-15EX, "пенсія" йому найближчим часом і не світить.

Однією з таких особливостей є велика вантажопідоймність у 11 тонн та цілих 15 точок підвіски озброєння, які до того ж можливо розширити зарядки новим тримачам озброєння AMBER.

Читайте також: ​США перекинула до Європи "Бригаду Демонів" з метою відсічі агресії РФ
F-15E
F-15E - має більш ніж вражаючий арсенал озброєння

Саме ці можливості F-15 вирішили протестувати на максимум у 85-ій випробувальній ескадрильї ВПС США. Підвісили на одну сторону літака одразу шість 227-кг високоточних бомб GBU-38 JDAM, на іншу 900-кг GBU-31 та здійснили з ними успішний політ та посадку.

F-15E  GBU-38 JDAM
F-15E під час експерименту

Завдяки цьому експерименту F-15E Strike Eagle отримав дозвіл на польоти з 15 бомбами JDAM на противагу колишнім 9. Проте, як це не дивно, не всі з них можуть бути використані під час бойової місії, можливо через необхідність додаткових випробувань.

Проте навіть у такий засіб у ВПС США розглядають використання настільки озброєного F-15, як транспорт для перевезення бомб, наприклад на польові аеродроми. Раніше для цього вимагалось залучити окремий транспортник C-130, який перевозив розібрані бомби, які потім збирались.

F-15E
F-15E може отримати ще одну бойову роль

Водночас F-15 перевозить вже зібрані бомби, що значно зменшує час, який необхідний для того, щоб причепити їх на інші літаки. Як зазначили у ВПС США це дозволить значно підвищити темпи бойових операцій.

Читайте також: Замість F-35 та F-16: Пентагон націлився на новий винищувач проміжного покоління