xcounter
#

Винищувач F-15EX здійснив перший політ: два літаки ПС США мають отримати вже у березні 2021

4278
Винищувач F-15EX здійснив перший політ: два літаки ПС США мають отримати вже у березні 2021

Політ тривав близько 90 хвилин і, як кажуть у Boeing, "літак працював як очікувалося"

Вчора, 2 лютого, винищувач F-15EX компанії Boeing здійснив свій перший політ – ця подія стане важливою ланкою в реалізації контракту на постачання цих винищувачів, перші два з яких Повітряні сили США мають отримати вже в березні 2021 року.

Винищувач F-15EX
Винищувач F-15EX під час першого польоту

Перший політ винищувача мав би відбутися 1 лютого, однак через погодні умови його перенесли на день пізніше. Зрештою, 2 лютого, – після декількох годин затримки (теж через погодні умови) – пілот-випробувач Boeing Метт "Фат" Гіз вилетів з міжнародного аеропорту Ламберт у Сент-Луїсі, штат Міссурі.

Читайте також: Збирає в 10 000 разів більше даних: нові деталі про унікальну РЛС для майбутнього винищувача Tempest

F-15EX
F-15EХ - подальший розвиток F-15E Strike Eagle

Усього політ тривав близько 90 хвилин. У Boeing кажуть, що політ був вдалим – "літак працював, які очікувалося", йдеться в пресрелізі компанії.

"Сьогоднішній політ демонструє безпечність літака та його готовність приєднатися до флоту винищувачів нашої країни", – стверджує Прат Кумар, віцепрезидент Boeing і керівник програми F-15.

"Наші співробітники були раді побудувати сучасний винищувач для ПС США. Наш замовник може бути впевнений у своєму рішенні інвестувати в цю платформу, яка містить найсучасніші системи управління боєм, датчики та зброю".

Нагадаємо, у липні 2020 року Повітряні сили США уклали з Boeing контракт на суму близько 1,2 млрд доларів на постачання перших восьми винищувачів F-15EX.

Контракт передбачає проєктування, розробку, інтеграцію, виробництво, випробування, перевірку, сертифікацію, доставку, підтримку й модифікацію літаків F-15EX, а також запчастини, допоміжне обладнання, навчальні матеріали, технічні дані та підтримку.

Загалом Повітряні сили США мають поповнитися 144 такими літаками. Про те, навіщо США винищувач з 70-х років, якщо є F-22 та F-35, Defense Express розповідав в окремому матеріалі.

Читайте також: F-16 для України: чи можливо "встати у чергу" за найпопулярнішим у світі винищувачем