xcounter
#
F-15EX

Пентагон замовив перші модернізовані F-15EX: розповідаємо про деталі історичної угоди

F-15EX
1485

Перші два винищувачі F-15EX військово-повітряні сили США мають отримати у другому кварталі 2021 року

Військово-повітряні сили США уклали контракт з Boeing на постачання першої партії з восьми модернізованих винищувачів F-15EX на суму близько $1,2 млрд.

Контракт передбачає проєктування, розробку, інтеграцію, виробництво, випробування, перевірку, сертифікацію, доставку, підтримку й модифікацію літаків F-15EX, а також запчастини, допоміжне обладнання, навчальні матеріали, технічні дані та підтримку.

Читайте також: ​Японія купує рекордну кількість винищувачів F-35 для власного авіаносного флоту
Перші вісім літаків ВПС США матимуть у 2023 році

Як стверджується в повідомленні, пілоти та механіки, що наразі експлуатують винищувачі F-15, очікують перехід на F-15EX у "лічені дні, а не роки". Так, на заводі Boeing у Сент-Луїсі на стадії виробництва наразі знаходяться два літаки, які будуть поставлені у другому кварталі 2021 року. Ще шість винищувачів військово-повітряні сили США отримають у 2023 році.

F-15EX
Винищувач F-15EX на заводі Boeing в Сент-Луїсі

У повідомленні Boeing також йдеться про укладення загального контракту на невизначену кількість та терміни постачань F-15EX максимальною вартістю у $23 млрд. Зазначається, що в майбутньому компанія планує поставити до 144 таких літаків.

F-15EX
F-15EX

Отже, у 2020 році міноборони США замовило 8 модернізованих літаків. Ще 12 буде замовлено у рамках бюджету на 2021 рік, а загалом за п’ять років США придбають 76 винищувачів F-15EX.

Повідомляється, що замовлені винищувачі F-15EX будуть здатні нести гіперзвукову зброю: "F-15EX матиме більше озброєння, ніж будь-який інший винищувач цього класу, і може запускати гіперзвукову зброю довжиною до 22 футів (близько 7 м) і вагою до 7000 фунтів (близько 3,2 тонни)".

Керівник програми Boeing F-15EX Лорі Шнайдер стверджує, що цей винищувач "є найпросунутішою версією F-15, що коли-небудь створювалася".

"F-15EX поєднує переваги цифрового інжинірингу, систем відкритих місій та гнучкої розробки програмного забезпечення, що забезпечує доступність та можливість оновлення протягом десятиліть", – запевняє віцепрезидент Boeing Прат Кумар.

У пресрелізі військово-повітряних сил США зазначається, що F-15EX є найдоступнішою та ефективною заміною парку застарілих F-15C/D. Разом з тим нагадаємо, що F-15EX є глибокою модернізацією винищувача F-15, перший політ якого відбувся ще у 1972. Про те, чому Пентагон замовляє винищувач з 70-х років, коли є F-22 i F-35, ми писали раніше.

F-15EX кабіна
Еволюція кабіни F-15

Значна різниця між F-15EX і застарілими F-15 полягає в архітектурі Open Mission Systems, яка дозволяє швидко запровадити новітні авіаційні технології. Модернізований літак також отримає нову систему РЕБ, удосконалені системи кабіни пілотів та новітні програмні можливості.

Зазначається, що перші вісім літаків F-15EX базуватимуться на авіабазі Еглін, штат Флорида.

Читайте також: Винищувачі F-16 замінять на безпілотники: нові подробиці проєкту Skyborg