xcounter
#
Винищувачі F-16 замінять на безпілотники: нові подробиці проєкту Skyborg

Винищувачі F-16 замінять на безпілотники: нові подробиці проєкту Skyborg

2160

Наступним бойовим літаком Військово-повітряних сил США, ймовірно, буде не пілотований винищувач шостого покоління чи навіть Northrop Grumman B-21, а новий невеликий ударний безпілотник Skyborg

Військово-повітряні сили США можуть отримати перші експлуатаційні версії нової безпілотної системи під назвою Skyborg вже у 2023 році. Стверджується, що безпілотники Skyborg з 2025 року мають замінити у ВПС США частину винищувачів четвертого покоління F-16 Fighting Falcon, а з 2030 року – розвідувально-ударні безпілотники MQ-9 Reaper.

Беспилотник программа Skyborg
Нова платформа за концепцією Skyborg

Сімейство Skyborg стане тією категорією бойових літаків, що знищить межу між багаторазовими безпілотними авіаційними комплексами та крилатою ракетою.

Читайте також: Вбивця з майбутнього: ВПС США оприлюднили нові подробиці проєкту Skyborg (відео)

Попри те, що Skyborg передусім мав застосовуватися у рамках концепції "loyal wingman", коли один чи декілька БАК контролюються пілотованим літаком і допомагають йому виконувати задачі розвідки чи безпосередньо бойової місії, літак має й інші сценарії використання та переваги.

беспилотник MQ-9 Reaper
Skyborg замінить MQ-9 Reaper у 2030 році

Так, він може працювати незалежно від пілотованого літака без необхідності використання злітно-посадкових смуг. Запускатися Skyborg буде, ймовірно, за допомогою двох невеликих ракет-носіїв, що знаходяться у повітрі.

Ще однією перевагою, на думку розробників, є те, що невелика вартість Skyborg дозволяє пожертвувати літаком за певних обставин – попри те, що сам безпілотник буде "багаторазовим". Наприклад, його можна використати як зброю-камікадзе для знищення ворожої пускової установки.

Цікаво, що спершу програма Skyborg передбачала створення штучного інтелекту, який використовувався як аналог робота-помічника R2D2 з "Зоряних війн". Другий спосіб передбачав розробку "комп’ютерного мозку" для перших бойових дронів Військово-повітряних сил США, якому зрештою й була надана перевага.

F-16
Замість F-16 у небі буде літати Skyborg

Наразі американські розробники впевнені: якщо до 2023 року Військово-повітряним силам США дійсно вдасться "запустити Skyborg у гру", то це різко змінить форму повітряного протистояння.

Читайте також: Безпілотне небо: чеськими L-39NG буде керувати штучний інтелект